1785_06665_header_.jpg

Onze collectie wordt continu aangevuld met archiefmateriaal, boeken en tijdschriften. Soms hebben we archiefmateriaal al een tijdje op de plank staan, maar is het voor u nog niet toegankelijk. Elke twee maanden, op de tweede zaterdag van de maand, zetten we op een rijtje welke nieuwe (delen van) archieven nu voor u beschikbaar zijn: Nieuw in de collectie.

Engelse Kamp, Hereweg Groningen, ca. 1916. Foto P.B. Kramer, Groninger Archieven (1785_17289)

Nieuwe aanwinsten bibliotheek uitgelicht

In De doofpotbewakers : het verborgen verhaal achter de liquidatie van de familie Ebels en het daarop volgende epiloog gaat auteur Gerard Olinga uitgebreid en zeer gedetailleerd in op de gebeurtenissen van 17 april 1945. 

'Prak Graag!' : herinneringen aan Instituut Hommes : persoonlijke terugblik van oud-leerlingen op een roemrucht jongensinternaat in Hoogezand-Sappemeer. De reeks korte terugblikken van oud-leerlingen biedt hele persoonlijke inkijkjes in het leven op dit onderwijsinstituut.

Juliane Irma Mihan schrijft in het onlangs verschenen Jüdisches Leben im grenznahen Raum: die Wechselbeziehungen zwischen den jüdischen Gemeinden im Rheiderland und Groningerland over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in het Gronings-Duitse grensgebied in de 19e en begin 20e eeuw. Van haar boek is nu een Nederlandse vertaling verschenen: Joods leven in het grensgebied : de onderlinge relaties tussen de Joodse gemeenten in Reiderland en Groningerland. 

Een lange titel voor een dik boek: Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht : de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland tussen 1050 en 1450. In ruim 800 pagina’s wordt het onderwerp uit de titel behandeld. 

Hier vindt u de volledig lijst met nieuwe aanwinsten van mei - oktober 2021

Nieuwe scans uitgelicht

Een interessant stuk dat nu online is in te zien, is een gedrukt toneelscript uit 1672 over het beleg van Groningen getiteld De Bisschop Voor Groningen, Op de maniere van Tragi-comedie.

Hier vindt u de volledige lijst met nieuwe scans van september - oktober 2021.

Nieuw in Poparchief Groningen

De debuut-EP van de 17-jarige Zdenka uit Hoogezand is nu te beluisteren via Spotify. Zdenka won in maart 2021 de Kielzog Talent Awards, met als hoofdprijs het opnemen van deze EP: It's alright. Meer informatie over Zdenka is te vinden op www.poparchiefgroningen.nl

Lees meer over Zdenka.

Nieuw op Filmbank Groningen

De film van het Rijks HBS in Ter Apel is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school in 1971. Een rondgang door de school laat zien hoe een doordeweekse dag op de school verloopt.

Bekijk hier de film van het Rijks HBS in Ter Apel