Bommen Berend, de bisschop van Münster, belegerde 350 jaar geleden Groningen. Dit jaar vieren wij daarom extra groots het Groningens Ontzet op 28 augustus, de dag waarop de bisschop zich terugtrok. De Groninger Archieven vertellen het verhaal van het beleg en het ontzet en schetsen de tijdsgeest aan de hand van een bijzondere kaart. Deze kaart is nu te bekijken op www.kaart1672.nl.
In ons depot ligt een tekening van 71 cm hoog bij 258,5 cm lang, gemaakt door cartograaf Jannes Tideman. Hij maakte in het najaar van 1672 een uitgebreid overzicht van het beleg van Groningen en tekende het landschap van de stad tot aan Haren. De kaart is heel gedetailleerd. Paarden, soldaten, gebouwen: alles is terug te vinden! De kaart van Tideman herbergt een schat aan verhalen over het Beleg en Ontzet van de stad Groningen. Daarom staat dit bijzondere stuk centraal in de activiteiten die de Groninger Archieven organiseren tijdens de herdenking van het rampjaar 1672.
Voor het beschrijven van de verhalen op de kaart van Tideman, maken we gebruik van het zeer uitgebreide stadsarchief uit die periode met duizenden pagina’s aan transcripties (uitgetypte oude, handgeschreven teksten). Een grote groep mensen transcribeert deze oude handschriften en analyseert de oude teksten. Zij gaan op zoek naar verhalen over details op de kaart. Daarnaast proberen ze de tijd van Bommen Berend in Groningen te schetsen met behulp van microgeschiedenissen. Dit zijn korte verhalen over allerlei gebeurtenissen uit de periode rond 1672, ook met aandacht voor andere delen van de provincie.
Deze ontdekkingen vertalen we in verschillende activiteiten, onder meer op zaterdag 1 oktober tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Wat een ramp. Maar ook de rest van het jaar is er van alles te doen. Zo werken de Groninger Archieven mee aan de tentoonstelling over 1672 in het Groninger Museum die tot en met 30 oktober 2022 te zien is. Tot slot gaan we de verhalenkaart op verschillende manieren digitaal presenteren.