De Noordelijke archieven en Internationaal Filmfestival Assen werken samen aan een nieuw project: het in kaart brengen van activisme in het Noorden! Hierbij ligt de focus op de rol/acties van vrouwen en LHBTI-ers binnen actiebewegingen in de drie Noordelijke provincies.
Wij zijn in het bijzonder geïnteresseerd in beelden van feministische en LHBTI-bewegingen, maar niet uitsluitend: ook materiaal van andere bewegingen is zeer welkom, zoals video’s van demonstraties of acties binnen de milieu-, kraak-, anti-oorlogs- of anti-racismebeweging. Heb jij nog oud archiefmateriaal liggen (film, foto of audio) waarop actievoering is vastgelegd? Bijvoorbeeld van familieleden/vrienden die betrokken waren bij de tweede feministische golf in Groningen, Drenthe of Friesland? Of heb jij een gouden tip voor ons? Graag komen wij in contact!
Groninger Archieven
Mail naar
Drents Archief
Mail naar
Fries Film Archief
Mail naar
Collectie Groninger Archieven
Groninger Archieven besteedden eerder aandacht aan de beschikbaarheid en toegankelijkheid van dergelijke collecties. Zo bundelde Filmbank Groningen films over de Queer-gemeenschap in deze online tentoonstelling (24 juni 2021). In 2019 werd tijdens de Maand van de Geschiedenis en Dag van de Groninger Geschiedenis aandacht besteedt aan de rol van de vrouw in ons filmarchief. En ook Mettina (Tity) Bentum (1925-2017), filmer van politieke gebeurtenissen en voorvechter van vrouwen- en homorechten, leverde een belangrijke bijdrage aan de AV-collectie van de Groninger Archieven met films gemaakt tussen 1977 en 1985.
Daarnaast beschikken we over het archief van Stichting Savante, Vrouwenbibliotheek. Hier maakt ook archiefmateriaal van Vrouwencafé en -boekhandel Dikke Trui deel van uit. Dit wordt aangevuld met meer archiefmateriaal van Dikke Trui op Roze Zaterdag aanstaande, op 22 juni 2024 in Groningen. Ook hebben de Groninger Archieven in de afgelopen maanden actief losse stukken van de feministische performancegroep Hortensia, van Dolle Mina en het Vrouwenhuis Groningen verworven. Alle drie geven zij een bijzonder beeld van vrouwenstrijd in de jaren 70 in Groningen. Deze stukken zijn echter nog niet toegankelijk.
Kortom: Er worden stappen gezet, maar valt nog veel te winnen. Met deze oproep hopen we samen met elkaar een completer beeld te geven in de archieven van deze activistische bewegingen en de LHBTI-gemeenschap in het Noorden.