Zoek op de website

Agenda

19nov‘Architect en kerkenbouwer: Egbert Reitsma 1892-1976’, door dr. Kees van der Ploeg

Spreker: dr. Kees van der Ploeg

Georganiseerd door: N.G.V. Noord, Stad en Lande en RHC Groninger Archieven

Egbert Reitsma is een bekende naam in architectuurkringen in Groningen, maar dat zijn œuvre tot ver buiten Groningen reikt, is minder bekend. Al jong verwierf Reitsma zich een reputatie als kerkenbouwer; in deze provincie bouwde hij onder meer kerken in Appingedam en Bedum. Dat aspect komt in de lezing dan ook uitgebreid aan bod, ook omdat het een goede gelegenheid biedt om de ontwerpstijl van Reitsma preciezer te definiëren ten opzichte van de Amsterdamse School. Ook zullen we zien hoe Reitsma aan het eind van de jaren dertig tot een meer gematigde variant van expressieve architectuur kwam, om via een traditionalistische tussenfase in de eerste naoorlogse jaren ten slotte in de jaren vijftig een uitgesproken moderne architect te worden.

Dr. Kees van der Ploeg is als architectuur- en kunsthistoricus verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebieden zijn de middeleeuwen en de architectuur van de negentiende en twintigste eeuw.

De lezing vindt plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang gratis.

« Terug naar de agenda