Zoek op de website

Agenda

17mrtDag van de Groninger taal

Op zaterdag 17 maart vindt voor de derde keer de Dag van de Grunneger toal plaats! 

Aandacht voor de jeugd

Nieuw in het programma is de aandacht voor de jeugd. Olaf Vos geeft met de Bond tegen Harries en kinderen de aftrap in de Meziekkroug met nieuwe Groninger kinderliedjes.
Ook is er een optreden van de formatie Wat Aans! met Grunneger rap.
Voor kinderen is er verder een speciale kinderhoek met spelletjes in het Gronings, voorlezen, een spannende digitale rommellade (Klunderloa) en kunnen er geheimschriften van Fré Schreiber worden ontcijferd. Bij inlevering van de oplossing krijgen de kinderen een verrassing.

Afwisselend programma met Groninger muziek, theater, lezingen, literatuur en cursussen

De hele dag is er een keur aan activiteiten waarbij het Gronings in al zijn rijkdom centraal staat. U kunt Groninger muziek luisteren, flitslezingen volgen, documentaires bekijken, stoomcursussen Gronings volgen, luisteren naar schrijvers en dichters, meedoen aan een quiz, veel Gronings praten en nieuwe dingen ontdekken op de taalmarkt.

In de Meziekkroug zijn er verder optredens van het trio Lianne Abeln, Nettie Venink en Ed Wennink met gitarist Jan Penninkhof, Jan Henk de Groot met band, Gert Sennema met Westkantstad. Hans ten Have verzorgt met zijn band de slotact.

Tussendoor speelt Grunneger Sproak eenakters onder productie van Ankie Bours onder regie van Francien Geertsema. Een vermakelijk spel van aantrekken en afstand bewaren…

Bezoekers kunnen standjutten met Groninger schrijvers en dichters die voorlezen uit eigen werk en de bundel ‘Oetzicht’ die op de Dag wordt gepresenteerd. Ook kan men luisteren naar verhalen uit het Westerkwartier.

Er worden flitslezingen gegeven over het Gronings. Speciale aandacht is er voor het belang van het Gronings in de zorg in de lezing van Hilda Baptist, die als humanitair raadsvrouw en geestelijk verzorger jarenlange ervaring heeft met het werk in verzorgingtehuizen en met verstandelijk gehandicapten. Jan Sleumer geeft een lezing over streektalen en streektaalschrijvers, Siemon Reker over Zuzooien en Sies Woltjer over De Heliand.

In stoomcursussen over Groninger literatuur, Gronings spreken en Gronings schrijven en spellen kunnen mensen hun Gronings bijspijkeren. En alle vragen over het Gronings kan men kwijt bij meester Krijt (Kriet).

Uitreiking K. ter Laan-prijs

Op deze dag wordt door gedeputeerde voor cultuur Piet de Vey Mestdagh de jaarlijkse K. ter Laan-prijs van de Stichting ’t Grunneger Bouk uitgereikt.

De organisatie is in handen van het Huis van de Groninger Cultuur, Stichting Grunneger Toal, Biblionet Groningen, Stichting t Grunneger Bouk en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. Het evenement wordt gehouden in de Meertmoand Dialectmoand.

Zie voor meer informatie ook de website: http://www.dagvandegrunnegertoal.nl

Tijden: 11.00 – 17.00 uur
Locatie: het gebouw van de Groninger Archieven,  Cascadeplein 4 te Groningen
Toegang: gratis
 

Speciale uitgave tijdschrift Moi

Er is weer een bijzonder tijdschrift gemaakt voor de Dag van de Grunneger Toal: ‘Moi’! Moi wordt breed verspreid door de hele provincie en vanaf eind februari is deze gratis te halen bij o.a. boekhandels, bibliotheken en VVV’s. Moi is ook te downloaden via www.dagvandegrunnegertoal.nl onder het kopje Moi.

In Moi staan interviews met verschillende Groningers, die vertellen over hun taal en werk. Het tijdschrift is royaal verfraaid met foto’s van Jan Glas. Ook het programma van de derde Dag van de Grunneger toal staat erin, evenals informatie over verschillende Groninger instanties.
Lezers van Toal en Taiken, Krödde en FEITH krijgen Moi toegestuurd. Wie verder een exemplaar wil bestellen kan een mail sturen naar: info@huisvandegroningercultuur.nl

« Terug naar de agenda