Zoek op de website

Agenda

23mrtDag van de Noord-Groningse Geschiedenis in Appingedam

De Groninger Archieven en de Dag van de Noord-Groninger Geschiedenis: workshops over bronnen op het internet, kleine presentatie van bijzondere stukken en natuurlijk deelname aan de informatiemarkt.

De Groninger Archieven zijn natuurlijk aanwezig bij de Dag van de Noord-Groningse Geschiedenis in Appingedam op zaterdag 23 maart. Deze dag vindt plaats in de Nicolaikerk, duurt van 13 tot 17 uur en wordt georganiseerd door de streekarchivaris, Jeroen Hillenga (j.hillenga@appingedam.nl).

Het programma omvat een aantal lezingen, workshops rond computer en genealogie en een informatiemarkt met presentaties van musea, historische verenigingen, archieven, antiquaritaten en organisaties voor ander cultureel erfgoed.

Lezingen

  • 14 uur - Otto Knottnerus spreekt over: Appingedam tussen Renaissance en Reformatie
  • 15 uur - Remi van Schaik spreekt over: Lezen, schrijven en versieren van Middeleeuwse boeken
  • 16 uur – Joop Tilbusscher spreekt over: Jacob Vinhuizen, de beroemde amateurhistoricus uit Middelstum

Workshops, verzorgd door de Groninger Archieven en de NGV Groningen

  • 13.30 – Wim Bos over onderzoek in de akten van de Burgerlijke Stand via www.allegroningers.nl en hoe u meer voorouders uit uw computer haalt.
  • 14.00 – Johan Waterborg laat zien, hoe u in Duitsland naar voorouders kunt zoeken.
  • 14.30 – Gert Zuidema vertelt over 200 jaar Burgerlijke Stand (www.loketvoorliefenleed.nl) en over de eerste akten van Appingedam
  • 15.00 - Jona van Keulen over de eerste Damsters met een auto en de kentekendatabase van de Groninger Archieven
  • 15.30 - Wim Bos over onderzoek in de akten van de Burgerlijke Stand via Alle Groningers en hoe u meer voorouders uit uw computer haalt. Hij demonstreert ook het bevolkingsregister van Appingedam, dat op internet staat.
  • 16.00 - Jona van Keulen laat zien, wat u op websites van archieven kunt vinden over de geschiedenis van uw woonplaats in Groningen. Natuurlijk met Appingedam als voorbeeld.

De workshops over Alle Groningers duren een half uur; de andere demonstraties duren 15-20 minuten. Aanmelding is niet nodig. Na afloop van deze presentaties kunt u uiteraard vragen stellen. Wij helpen u graag op weg.

Informatiemarkt met kleine presentatie van bijzondere stukken uit de geschiedenis van Appingedam en omstreken

Die middag kunt u de Groninger Archieven ook vinden als deelnemer aan de informatiemarkt in de kerk. Wij staan daar samen met de NGV afd. Groningen en de cultuur-historische vereniging Stad&Lande. En u kunt bij ons terecht met al uw vragen.
Bovendien tonen wij met het streekarchivariaat Noord-oost Groningen en het Museum Stad Appingedam een aantal bijzondere stukken uit de geschiedenis van Appingedam en omstreken, zoals het cartularium van het klooster Feldwerd, stukken over Appingedam en Delzijl in 1813 en het Burgerboek van Appingedam, waarin staat wie er de burgerrechten van die stad kregen.

Datum: zaterdag 23 maart
Plaats: Appingedam: informatiemarkt in de Nicolaikerk en lezingen en workshops in de Franse school (tegen de kerk aangebouwd)
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Toegang is gratis voor alle belangstellenden

« Terug naar de agenda