Zoek op de website

Agenda

25oktEerste les cursus Lezen van oude handschriften voor beginners

Boedelinventaris van Bartelt Jans, 1711 (GrA 731-754) Boedelinventaris van Bartelt Jans, 1711 (GrA 731-754)

 

Als u zelf onderzoek doet, wilt u de stukken die u vindt en die voor u van belang zijn, ook zelf kunnen lezen en begrijpen. Steeds meer stukken zijn te bekijken op het internet of kunt u laten scannen. Dit alles biedt u de mogelijkheid om thuis in uw eigen tijd onderzoek te doen. Nadeel is wel dat u op zo’n moment voor eventuele leesproblemen niet de hulp kunt inroepen van een archiefmedewerker, zoals dat bij raadpleging in onze studiezaal wel mogelijk is. Ook daarom is het dus van belang dat u die archiefbronnen zelfstandig leert te gebruiken. De Groninger Archieven organiseren daarom een korte cursus voor het lezen van oude handschriften.

U zult vertrouwd raken met allerlei verschillende typen handschrift uit vooral de 18e eeuw. Er wordt geoefend met teksten uit Groninger archieven en over de achtergronden bij die teksten worden daarnaast ook allerlei bijzonderheden verteld. Zo leert u dus meer dan alleen het lezen van onbekend of moeilijk schrift. Wij lezen vooral stukken die van belang zijn voor familie- en omgevingsonderzoek. U kunt daarbij denken aan inschrijvingen in doop-, trouw en begraafboeken en kerkregisters, stukken uit de oud-rechtelijke archieven, stukken over onroerende goederen en over plaatselijke geschiedenis. Het is natuurlijk uiteindelijk de bedoeling dat u het geleerde kunt toepassen op alle teksten, die u in uw eigen onderzoek tegen komt.

Een praktische (en noodzakelijke) cursus voor iedereen die verder wil gaan met onderzoek in archieven vóór 1811 en een interessante cursus voor iedereen die belangstelling heeft voor archieven of gewoon geïnteresseerd is in geschiedenis.

Praktische gegevens

Tijd: 6 lessen van 2 uur, op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur.
Startdatum: dinsdag 25 oktober 2016; volgende lessen: 1 november, 8 november, 15 november, 22 november en 29 november.
Plaats: gebouw RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Kosten: Euro 60,- per deelnemer, inclusief alle lesmateriaal
Docente: mw. E. Copper-Van Enter

Aanmelden

Aanmelding kan tot donderdag 20 oktober 2016, maar... deelnemers worden toegelaten in volgorde van de ontvangst van de aanmelding en vol=vol.

U ontvangt een bevestiging van de ontvangst van uw aanmelding. Nader bericht, ook over de betaling, volgt zodra duidelijk is, dat de cursus doorgaat. (Het minimumaantal deelnemers is 8; het maximum is 15).

 


 

« Terug naar de agenda