Zoek op de website

Agenda

28sepLezing: Beno Hofman over het 1000 Woningenplan

 

Vijf jaar na de oorlog werd eindelijk de schrijnende woningnood in de dorpen van Groningen aangepakt. Het 1000 Woningenplan resulteerde in de bouw van 1165 arbeiderswoningen in 31 Groningse gemeenten tegelijk. In 1952 werd in Hoogkerk de duizendste woning opgeleverd. De huizen daar zijn in de loop der jaren onherkenbaar verbouwd, maar de woningen in Oosterhoogebrug zijn behouden gebleven en tot gemeentelijk monument verklaard. In de lezing wordt ingegaan op de voorgeschiedenis, het plan zelf, de architecten, de uitvoering en wat er nadien met de woningen is gebeurd.

Historicus Beno Hofman is de officieuze stadshistoricus van Groningen. Hij is onder meer bekend van het televisieprogramma Beno’s Stad. Zoals hij het zelf zegt: ‘Ik kan het niet laten de Groninger geschiedenis uit te dragen middels voordrachten, film, radio, boeken, theater en tweets.’

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Berlagehuis UsquertVereniging Stad & lande en de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Groningen en vindt plaats in de hal van de Groninger Archieven. Aanvang: 20.00 uur (de zaal gaat open om 19.30 uur).
De lezing is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

In de pauze kunt u  de tentoonstelling over het 1000 Woningenplan bekijken.

De lezing en de tentoonstelling maken deel uit van het project Duizend Huizen van Stichting Berlagehuis Usquert.

 

Overhandiging van de sleutel van de 1000e woning in Hoogkerk door minister In ’t Veld aan echtpaar Jonkman, 8 mei 1952. Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra (2248-2806). Overhandiging van de sleutel van de 1000e woning in Hoogkerk door minister In ’t Veld aan echtpaar Jonkman, 8 mei 1952. Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra (2248-2806).

« Terug naar de agenda