Zoek op de website

Agenda

01aprLezing: Bob Verschoor over Het Groningen van Cornelis Jetses

De Groningse illustrator Cornelis Jetses (1873-1955) is onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse onderwijs. Hij is bij de meeste Nederlanders bekend als de artistieke vader van het leesplankje ‘aap, noot, Mies’ en de kleuters ‘Ot en Sien’. Dit is slechts een kleine greep uit het uitgebreide ouvre van de Groninger. Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Jetses over uitzonderlijke tekentalenten beschikte. Op 12-jarige leeftijd gaat hij naar de kunstacademie Minerva in Groningen om in de avonduren zijn artistieke talenten te ontwikkelen. Dat de stad altijd een belangrijke plaats in het leven van Cornelis Jetses heeft ingenomen, blijkt uit de onlangs opgedoken ‘jeugdherinneringen’ van de illustrator. In een schriftje beschrijft Cornelis in ongeveer dertig pagina’s zijn jeugd in Groningen, in de periode 1873-1894.

In zijn lezing vertelt Bob Verschoor over de ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs aan het begin van de 20e eeuw en de rol die Jetses daarin vervulde samen met zijn bekendste collega’s Jan Ligthart (1859-1916) en Hindericus Scheepstra (1859-1913). Het verhaal zal binnen een Groningse context worden geplaatst.

Bob Verschoor (1987) studeerde van 2005 tot en met 2014 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De jeugdherinneringen van Jetses vormden ook het onderwerp van zijn masterscriptie.

Bob Verschoor, Dicht bij Huis. Het Groningen van Cornelis Jetses. Bedum: Profiel, 2014. 152 pagina’s. ISBN 978-90-5294-564-4

Nieuwe Oogst

Ook in 2015 organiseert RHC Groninger Archieven  weer een lezingenreeks samen met de Vereniging Stad&Lande en de NGV afdeling Groningen. Dit jaar gaat de aandacht uit naar nieuwe publicaties over de Groninger Geschiedenis. Onder de titel Nieuwe Oogst vertellen een aantal auteurs over hun recente publicatie en het uitgevoerde onderzoek.

De lezingen vinden plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen. De aanvang is om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis voor alle belangstellenden.

Download hier de folder van de lezingenreeks.

« Terug naar de agenda