Zoek op de website

Agenda

28novLezing 'De kroniek van Sicke Benninge'

De NGV afdeling Groningen, de Cultuurhistorische Vereniging Stad en Lande en het RHC Groninger Archieven organiseren vier lezingen. Vanavond vindt de 3e lezing plaats. Drs. Egbert van der Werff spreekt naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe uitgave van de kroniek van Sicke Benninge in oktober 2012.

De kroniek is een belangrijke bron voor de geschiedenis van Groningen en Friesland tot ca. 1530. Benninge beschrijft zijn tijd uitvoerig op basis van eigen waarneming, herinneringen, en mondelinge getuigenissen. Ook schriftelijke bronnen worden door hem benut of zelfs geheel in zijn kroniek opgenomen. De kroniek wordt in de lezing geplaatst in de context van de eigen tijd en van de regionale historiografie.

Egbert van der Werff verzorgde de uitgave van de kroniek. Hij studeerde Middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Naast zijn baan als beheerder van het Pelstergasthuis schrijft hij over Groningse historische onderwerpen. Zo werkte hij in 2012 mee aan de totstandkoming van boeken over de wijk Beijum en over de St Jozefkerk in Groningen.

Datum: 28 november 2012
Locatie: Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Toegang: gratis

 

« Terug naar de agenda