Zoek op de website

Agenda

27novLezing door Aly van der Mark over historische tuinen

Georganiseerd i.s.m. Stichting Monument & Materiaal

Plaats: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Aanvang: 20.00 uur (gebouw open om 19.30 uur

Toegang: Deze lezing is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.
Nadere informatie: Groninger Archieven, tel. (050) 599 2000

Omstreeks 1770 vertrokken twee boerenzoons Lambartus en Arent Vlaskamp, naar het Westland om daar hun geluk te beproeven als tuinman. Van daaruit trokken ze naar de states in het noorden van Friesland. Arent werd in 1881 benoemd tot hortulanus van de universiteit van Franeker, Lambartus vestigde zich als boomkweker en aanlegger van tuinen in Dokkum.
Een kleinzoon van Lambartus, werd ook boomkweker en aanlegger van tuinen. Hij werkte samen met de bekende landschapsarchitect Lucas Roodbaard.

Zijn zoon Gerrit Vlaskamp (1834-1906) begon te werken als aanlegger van tuinen. Al snel was hij de tuinarchitect van Friesland. In de tweede helft van de 19e eeuw legde hij 350 tuinen aan, waaronder het Wilhelminapark in Sneek. In Groningen legde hij zeker dertig tuinen aan, waaronder park Groenestein in Helpman. Ook zijn de tuinen bij Villa 't Hoogeland in Eenrum en de Blauwestadhoeve in Midwolda van zijn hand.
Gerrits jongste zuster trouwde met Wybe Westra. Hun zoon stichtte een kwekerij, waar-op kleinzoon Ids Westra en zijn vrouw Aly van der Mark wonen. Zij heeft intussen twee boeken geschreven over het geslacht Vlaskamp, het laatste boek is: ‘Het prieel op de heuvel, zes generaties Vlaskamp, het verhaal van een tuindersfamilie’. In haar lezing schetst zij de historie van deze familie en de tuinmode van de tweede helft van de 19de eeuw aan de hand van veel fotomateriaal.

Voor meer informatie: Stichting Monument & Materiaal 050 3146 246
www.stichtingmenm.nl

« Terug naar de agenda