Zoek op de website

Agenda

13decLezing: Familieonderzoek: een fascinerende hobby

door Antonia Veldhuis

Aanvang 13.30 uur
Gebouw RHC Groninger Archieven
Georganiseerd door de NGV afd. Groningen

Toegang: gratis

"Jaren geleden ben ik begonnen met het doen van onderzoek naar mijn voorouders. Naast namen en datums kijk ik vooral naar gewoontes, woonplaatsen, leefomstandigheden en hoogte- en dieptepunten in de levens van deze mensen.
Doordat archieven vol zitten met interessante aktes kon ik de hobby uitbreiden met het schrijven en publiceren van artikelen hierover. Later begon ik met het schrijven van artikelen over hoe je stamboomonderzoek kunt doen via de computer.
Zoeken naar voorouders in archieven en op internet levert stof genoeg op voor een geanimeerde middag. Hoe leefden ze, wat deden ze, wie waren ze.

Na over enige leuke en bijzondere vondsten te hebben verteld – verhalen op zich – ga ik iets vertellen over hoe u zelf onderzoek kunt doen.

U heeft waarschijnlijk al meer archiefmateriaal in huis dan u denkt: foto's, trouwboekjes, advertenties, agenda's, rapporten, brieven, aktes, paspoorten, geboortekaartjes enz. Met behulp van internet vult u dan al snel leemtes aardig op. Denk ook aan familieverhalen. Aan het eind van de middag weet u waarom de vriendschap van Hendrik & Wiggert zo bijzonder was, wat er loos was met het meisje, waarom Catharina Jans haar zuster rattenvergif gaf, hoeveel mensen er op VOC schepen dienden en weet u wat een speelkind is. Mogelijk bent u, na afloop van de lezing, ook een beetje enthousiast over deze fascinerende hobby geworden. Of heeft u in ieder geval, naar ik hoop, een leuke middag gehad."

Antonia Veldhuis is bekend van haar bijdragen in Gens Nostra, GroninGen en op de website van de NGV onder de titel Allem@@l digit@@l, over mogelijkheden op het internet.

« Terug naar de agenda