Zoek op de website

Agenda

08febLezing: Herman Posthumus en Henk Wierts over de grens met Duitsland

De tweede avond in de serie lezingen over de Grenzen van Groningen gaat over de grens met Duitsland. Herman Posthumus neemt ons mee op een tocht langs de grenspalen als getuigen van de grensgeschiedenis en Henk Wierts vertelt over grensoverschrijdend gedrag in de vorm van smokkel tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

De ontwikkeling van de rijksgrens tussen Groningen en Duitsland

Hoe oud is de rijksgrens tussen Groningen en Duitsland eigenlijk, en hoe is de huidige grens tot stand gekomen? Welke claims legde ons land na de tweede wereldoorlog? Hoe werd en wordt de grens gemarkeerd?

Herman Posthumus, jurist, oud-belastinginspecteur en amateur-historicus, vertelt over de ontwikkeling van de rijksgrens tussen Groningen (en Drenthe) en Duitsland. Posthumus schreef het boek: Op zoek naar grenspalen over zijn wandelingen langs de noordelijke rijksgrens, waar de soms zeer oude grenspalen die grens nog altijd markeren. Beperkt komen ook de provinciegrenzen van Groningen met Drenthe en Friesland aan de orde.

College B & W Groningen bij Duitse grens, 1954 Foto Fotobedrijf Piet Boonstra, GrA (2248_24955) College B & W Groningen bij Duitse grens, 1954 Foto Fotobedrijf Piet Boonstra, GrA (2248_24955)

Grensoverschrijdend gedrag in de vorm van smokkel tijdens de Eerste Wereldoorlog

De opleving van de sluikhandel richting België en Duitsland was één van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog  voor het neutrale Nederland. Historicus Henk Wierts gaat dieper in op de situatie in Oost-Groningen, een gebied waar smokkel vanouds een bekend fenomeen was. Aan bod komen onder meer de uitgebreide maatregelen van justitie en (lokale) overheid om de smokkelhandel onder controle te krijgen; de verscheidenheid aan smokkelwaar en de beproefde smokkelmethodes; het lucratieve aspect van smokkel; straffen en opgelegde boetes en natuurlijk het vernuft waarmee smokkelaars uit handen probeerden te blijven van het gezag. 

Wierts heeft een historisch onderzoeksbureau en werkt onder meer voor de gemeente Groningen en de RHC Groninger Archieven.

De lezingenavond is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.
Aanvang: 20.00 uur (de zaal gaat open om 19.30 uur).

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Stad & lande en de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Groningen.

 

« Terug naar de agenda