Zoek op de website

Agenda

16novLezing: Kees van der Ploeg - Hoe bijzonder zijn de Groninger kerken?

 

De vele kerken in Groningen worden als de ‘Groninger cultuurschat’ beschouwd. Deze omschrijving omvat meer dan alleen de gebouwen: ook de muurschilderingen, preekstoelen, orgels en herenbanken worden eronder begrepen. In deze lezing staat vooral de architectuur centraal, dat wil zeggen dat wij nagaan in hoeverre deze kerkgebouwen onderdeel zijn van de baksteencultuur die zich van Friesland in een steeds bredere strook door Noord-Duitsland en Polen tot voorbij het oude Koningsbergen uitstrekt. Ook gaan wij op zoek naar overeenkomsten die de kerken in Groningen met die in het aangrenzende deel van Ostfriesland hebben. Daarmee raken wij aan de problematiek van wat in de Duitse kunstgeschiedenis een ‘Kunstlandschaft’ wordt genoemd; kunnen wij zoiets echt vaststellen en wat is dan eigenlijk de status daarvan? Zoals zo vaak, speelt ook hier op de achtergrond, soms geheel onbewust, het concept ‘identiteit’ mee.

Kees van der Ploeg is werkzaam als docent architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Monument & Materiaal.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.
 

De 14e-eeuwse kruiskerk van Noordbroek, circa 1900-1910 (818-11053). De 14e-eeuwse kruiskerk van Noordbroek, circa 1900-1910 (818-11053).

« Terug naar de agenda