Zoek op de website

Agenda

18oktLezingen: Herberge de Punt / Demarrage van de fiets 1885-1935

De lezingen van bouwhistoricus Jim Klingers en promovendus Björn Quanjer sluiten aan bij hun publicaties in het Historisch Jaarboek Groningen 2017.

Een redelijcke goede herberge de Punt genaemt

Vlakbij de Punterbrug over de Drentsche Aa staat Huize de Groninger Punt. Bouwhistoricus Jim Klingers toont aan dat het 17de-eeuwse pand aan de Rijksstraatweg en zijn functies veel ouder zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Klingers vertelt over een rijke geschiedenis als tolhuis, herberg en halteplaats voor postkoetsen. De Groninger Punt staat waarschijnlijk op de plek van de middeleeuwse stadsbehuizing van Groningen, pal naast het verdwenen blokhuis Weerdenbras. Ook komt de recentere (bouw)geschiedenis aan bod met een opvallende rol voor twee architecten van kunstkring De Ploeg, A.R. Wittop Koning en Egbert Reitsma.

Jim Klingers voltooide medio 2016 de opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht. Na een loopbaan als journalist en communicatiespecialist is hij nu werkzaam als zelfstandig bouwhistoricus en restauratieadviseur te Wijster.

Huize de Groninger Punt aan de Rijksstraatweg 138 te Glimmen, 1905-1920. Foto: P.B. Kramer, Groninger Archieven (2138_5379) Huize de Groninger Punt aan de Rijksstraatweg 138 te Glimmen, 1905-1920. Foto: P.B. Kramer, Groninger Archieven (2138_5379)

De demarrage van de fiets 1885-1935

Zo tussen 1885 en 1935 werd de fiets enorm populair. Björn Quanjer bekeek hoe deze opmars zich in Groningen voltrok. Wie fietsten er het eerst en wie gingen dat pas later doen? En met welk doel gebeurde dat: recreatie of woonwerkverkeer? Aan de hand van gegevens uit de Kampioen, het verenigingsblad van de ANWB, verkeerstellingen, kranten, notulen van de gemeenteraad en foto’s laat hij zien hoe de fiets binnen vijftig jaar zo populair kon worden en hoe de basis werd gelegd voor de hedendaagse populariteit. 

Björn Quanjer studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde zijn diploma in 2016 met een scriptie over de geschiedenis van de fiets in Groningen. Daarmee behaalde hij ook de Groninger scriptieprijs. Inmiddels is hij bezig met een promotietraject aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

ANWB fietstocht op de Hereweg, 1906. Foto: Snelfotografie-atelier 'De Sport' [Kalmer Goudsmit]. Groninger Archieven (1785_27742) ANWB fietstocht op de Hereweg, 1906. Foto: Snelfotografie-atelier 'De Sport' [Kalmer Goudsmit]. Groninger Archieven (1785_27742)

Gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Vereniging Stad & lande en de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Groningen.

« Terug naar de agenda