Zoek op de website

Agenda

23sepLezingen: Lammert Doedens over de zoektocht naar het graf van graaf Adolf van Nassau en Sander Wassing over Groningers en de Raad van Beroerten.

 

Lammert Doedens - Heeft U de Nassaucode al gekraakt? Een stukje uit de kroniek van een zoektocht naar de laatste rustplaats van Graaf Adolf van Nassau (1540-1568)

Het was altijd een mysterie waar het lichaam van graaf Adolf van Nassau na de Slag bij Heiligerlee in 1568 werd begraven. In deze lezing zal Lammert Doedens vertellen over zijn speurtocht naar graaf Adolf. Het is het tweede deel van de zoektocht. Het verhaal begint in de Johannes Lasco Bibliotheek in Emden en eindigt in de verwarmingskelder van de St Lambertikirche in Oldenburg. In zijn verhaal zal hij laten zien hoe hij door technieken en vaardigheden uit het onderwijs te gebruiken een aannemelijke hypothese heeft gemaakt, namelijk dat Adolf in de zomer van 1568 in het diepste geheim is bijgezet in de grafkelder van de graven van Oldenburg. Die hypothese wordt nu wetenschappelijk onderzocht.

Lammert Doedens is historicus. Hij doceerde jarenlang geschiedenis aan alle niveau’s. Momenteel werkt hij aan een dissertatieonderzoek naar de achtergronden en de aanhang van de NSB in de provincie Groningen. Hij heeft als hobby het speuren naar de laatste rustplaats van Adolf van Nassau.

Sander Wassing - Groningen, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen in de Nederlanden oververhit. De Beeldenstorm greep razendsnel om zich heen en het Spaanse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. In september 1566 drongen beeldenstormers de Broerkerk van Groningen binnen en sloegen het interieur kapot. Een antwoord van koning Filips II kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Honderden Groningers werden door de Bloedraad berecht. Hun lotgevallen komen tijdens de lezing aan de orde.

Sander Wassing is sinds zijn afstuderen in augustus 2013 werkzaam als freelance historicus. Hij geeft lezingen, schrijft artikelen en verricht archiefonderzoek.

Praktische informatie

De lezingen worden georganiseerd door RHC Groninger Archieven, de Vereniging Stad&Lande en de NGV afdeling Groningen.
De lezingen vinden plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen. De aanvang is om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis voor alle belangstellenden.

De stadsplattegrond van Braun en Hogenberg uit 1575, met bij de Herepoort de burcht van Alva (1536-5213) De stadsplattegrond van Braun en Hogenberg uit 1575, met bij de Herepoort de burcht van Alva (1536-5213)

« Terug naar de agenda