Zoek op de website

Agenda

06mrtLezingenserie ARM en RIJK (2)

Op woensdag 6 maart 2013 spreken Henny van Harten over rijkdom en soberheid met de Fraeylemaborg als casus en Eddy de Jonge over krotwoningen in de Stad.

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Noord
http://groningen.ngv.nl


Cultuur-historische vereniging Stad&Lande
www.stad-lande.nl


Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven

Henny van Harten: Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Het kasboek van Hendrik de Sandra Veldtman, borgheer van de Fraeylemaborg.

Hendrik de Sandra Veldtman hield persoonlijk een kasboek bij vanaf zijn huwelijk in 1786 tot 1809. In dertien hoofdstukken deelde hij zijn lopende uitgaven in. Voorbeelden zijn ‘Dagelijkse uytgaven in de Huyshoudinge’, ‘Sackgeld voor myn Vrou’, en ‘Loon aan knegten en meyden’. Dit kasboek geeft een boeiend beeld van het leven van alledag op het uitgestrekte landgoed Fraeylemaborg en in de stad Groningen.

Henny van Harten is kunsthistorica, conservator van Landgoed Fraeylemaborg en van de Jan Menze van Diepen Stichting in Slochteren

Eddy de Jonge: De Wittenberg: Kleine huisjes in Groningen…..

Het verhaal van een kleine slop in Groningen naar aanleiding van een zoektocht door het archief van de secretarie van de gemeente Groningen. De Wittenberg was een vochtige en donkere slop aan de Langestraat (achter het Boterdiep) waar rond 1910 nog circa 100 mensen woonden. De lezing gaat over de slop, de bewoners en over de bouwer.

Eddy de Jonge is historisch socioloog en directeur van de Groninger Archieven.

Aanvullende informatie vindt u vanaf januari 2013 op de websites van de NGV, Stad en Lande en de Groninger Archieven.

Alle lezingen vinden plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang gratis.

« Terug naar de agenda