Zoek op de website

Agenda

27mrtLezingenserie ARM en RIJK (4)

Op woensdag 27 maart 2013 spreken Pim Kooij over Groninger ondernemers en Geert Lameris over de mensen van de strokarton.

Pim Kooij: Stinkend rijk. Groningse ondernemers in de 19e en begin 20e eeuw.

Veel Groningse ondernemers verwierven hun fortuin in de voedings- en genotmiddelenindustrie (aardappelmeel, strokarton, suiker, vleesconserven, koffie, thee, tabak). Ze werden letterlijk stinkend rijk omdat de productieprocessen tamelijk milieubelastend waren. Dat gold ook voor andere bedrijfstakken zoals rubber, kunstmest en verf. Er zal worden geprobeerd die Groningse ondernemers te typeren. Wat was hun religieuze achtergrond? Waren het geboren Groningers of kwamen ze van buiten? Hadden ze gestudeerd of waren het self made men? Waren er verschillen tussen de stad-Groningse en Veenkoloniale ondernemers?

Pim Kooij is emeritus hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en agrarische geschiedenis aan Wageningen Universiteit.

Geert Lameris: Strokarton: Arm of Rijk?

De vroegere strokartonindustrie is van grote betekenis geweest voor de welvaart van Groningen. Groningen speelde een actieve rol in de industriële revolutie van de 19e-eeuw. Ondernemerszin, kapitaal en de provincie zelf, waren belangrijke componenten. Maar wat was de betekenis daarvan voor de bevolking? Het verhaal gaat over rijkdom en armoede, over macht en democratisering, over emancipatie en vooruitgang.

Geert Lameris ontwikkelt met zijn bureau culturele producties. Geschiedenis speelt een belangrijke rol om een goed kader te maken voor hedendaagse kunstbeleving

Aanvullende informatie vindt u vanaf januari 2013 op de websites van de NGV, Stad en Lande en de Groninger Archieven.

Alle lezingen vinden plaats in de hal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang gratis.

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Noord
http://groningen.ngv.nl

Cultuur-historische vereniging Stad&Lande
www.stad-lande.nl


Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven

« Terug naar de agenda