Zoek op de website

Agenda

20mrtONRUST, OMWENTELINGEN en ORANJE. Lezing

LEZINGENSERIE voorjaar 2014


Gezicht op de stad Groningen vanaf het Damsterdiep. Gewassen pentekening door H.P. Oosterhuis, 1813. Collectie RHC Groninger Archieven 1536-3421. Gezicht op de stad Groningen vanaf het Damsterdiep. Gewassen pentekening door H.P. Oosterhuis, 1813. Collectie RHC Groninger Archieven 1536-3421.

1813: ‘Zwarigheid en vreesachtigheid’ in Groningen en elders

Door Wilfried Uitterhoeve

Uitterhoeve gaat dan in op de onzekere, chaotische en hachelijke periode na de Volkerenslag bij Leipzig (16-19 oktober 1813), toen de geallieerde Europese mogendheden de troepen van Napoleon definitief naar Frankrijk terugdreven. Later is het beeld ontstaan dat Nederland destijds massaal tegen de Franse bezetters in opstand kwam en enthousiast en eensgezind voor de terugkeer van Oranje koos, maar zo was het niet. Feitelijk bestond er eerst wekenlang een machtsvacuüm, waarin de elite enorm beducht was voor een bijltjesdag door het ‘gepeupel’. De Groninger bestuurders bijvoorbeeld, keken nog tot in december liever de kat uit de boom, dan zich achter de nieuwe vorst te scharen. Uitterhoeve behandelt in zijn lezing deze situatie, en zal de vraag beantwoorden in hoeverre de Groninger angsten typisch voor Groningen waren, dan wel overeenkwamen met elders levende gevoelens.

Wilfried Uitterhoeve (1944) werkte tot zijn pensionering bij de Nijmeegse uitgeverij SUN. De laatste jaren publiceerde hij drie boeken over de Bataafs-Franse periode: Cornelis Kraijenhoff 1758-1840: een loopbaan onder vijf regeervormen (2009), Koning keizer admiraal (2010) over de ondergang van het napoleontische Koninkrijk Holland, en Haagse bluf. De korte chaos van de vrijwording (2013). Dit laatste boek geeft vooral op basis van ooggetuigenverslagen een caleidoscopisch beeld van de ‘bevrijding’ van eind 1813 in een lange rij Nederlandse steden, waaronder Groningen.

Alle avonden vinden plaats in het gebouw van het RHC Groninger Archieven
Cascadeplein 4 te Groningen.
Aanvang 20.00 uur (zaal geopend vanaf 19.30 uur)
Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Het verdere programma in het kort

Woensdag 2 april spreekt Jeroen Koch over de periode van Koning Willem I (1813 - 1840): Vorst en volk in tijden van revolutie.

De organisatoren van de lezingenserie:

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Groningen
http://groningen.ngv.nl

Cultuur-historische vereniging Stad&Lande
www.stad-lande.nl

Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven

« Terug naar de agenda