Zoek op de website

Agenda

10oktRHC Groninger Archieven presenteert  ‘De detectives van het verleden…’

Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op 10 oktober a.s. presenteert het RHC Groninger Archieven zijn collectie door de ogen van negen archiefonderzoekers; de detectives van het verleden. Negen onderzoeken met negen verschillende uitkomsten passeren de revue. Eén ding hebben zij met elkaar gemeen: alle negen onderzoekers bieden met hun verhaal een kijkje in de wereld van de archiefonderzoeker. Naast de verhalen van de onderzoekers worden op de informatiemarkt projecten van de Archieven gepresenteerd en is het mogelijk om als bezoeker een kijkje te nemen in de depots.

Negen verhalen
Negen onderzoeken resulteren in negen verschillende verhalen. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, vertelt over het onderzoek dat hij deed naar de migratie van zijn voorouders. Afstuderend historicus Caroline Vreeling deed onderzoek naar het leven en werk van Louise Feith, die opgroeide in het Feithhuis in Groningen. Haar schetsboek – waarin zij het Feithhuis in de periode tussen 1910 en 1914 vastlegde in  75 aquarellen en tekeningen – behoort tot de pronkstukken van de collectie van de Groninger Archieven. Wie alvast een voorproefje wil nemen op haar verhaal kan hier een kort interview lezen.

De andere sprekers zijn: Rinze Mast over zijn onderzoek naar schepen en scheepvaart,  Joop Tilbusscher over arbeiderswoningen in Groninger dorpen,  Marnix Deterd Oude Weme over landschapsgeschiedenis, Vincent Jansma over de 19e -eeuwse onderwijzer Berend Brugsma, Jan Paul Wortelboer over archieven van rechtbanken na 1811, Harry Perton over onderzoek in digitale oude kranten en tenslotte Fred Wiersema over onderzoek naar migranten in Amerika.

Tegenslagen en successen
Aan de hand van verschillende sprekers ervaart u hoe interessant het is om archiefonderzoek te doen. Naast successen en bijzondere vondsten komen ook de tegenslagen en uitdagingen van deze detectives van het verleden aan bod.

Kennismaking met bronnen en de depots
Op de informatiemarkt kunnen bezoekers kennis maken met verschillende bronnen uit de Groninger Archieven. Naast eigen bronnen wordt ook een aantal projecten gepresenteerd dat in samenwerking met andere partijen in de provincie tot stand is gekomen, zoals de kentekendatabase, het poparchief en de beeldbank. Altijd al benieuwd geweest hoe oude archiefstukken worden bewaard en wat we allemaal over de geschiedenis van onze stad en provincie bewaren? Meld u dan aan voor een rondleiding door de depots.

Bekijk hier het volledige programma van de Dag van de Groninger Geschiedenis.

Tijdschema 'Detectives van het verleden' 10 oktober 2015

Tijden Spreker Onderwerp
11.40-12.05 Caroline Vreeling Louise Feith: over haar jeugd aan de Martinikerkhof als dochter van de Rijksarchivaris en over het Feithhuis aan de hand van haar aquarellen.
12.15-12.40 Vincent Jansma Berend Brugsma: schoolmeester, directeur van een kweekschool, schoolopziener, pedagoog en publicist over onderwijs (art. in Stad en Lande, vol. 3).
12.50-13.15 Rinze Mast Groningen Maritiem: over struikelpartijen en mooie vondsten gedurende vele jaren maritiem onderzoek.
13.25-13.50 Joop Tilbusscher Provinciale volkswoningbouw: over zijn publicatie ‘zestien vierkante meter’ over het succes van de volkswoningbouw op het Groninger platteland tussen 1900 en 1950. Van de eerste woningen die na invoering van de Woningwet met rijkssteun gebouwd werden tot en met het 1000-woningenplan dat in 1950 het startschot vormde voor de wederopbouw.
14.00-14.25 Marnix Deterd Oude Weme Grondbezit klooster Essen: over nieuwe inzichten in het grondbezit van klooster Essen. Een en ander voortvloeiend uit het onderzoek naar de oude Hunzeloop dat hij in opdracht van Stichting Het Groninger Landschap heeft verricht.
14.35-15.00 Harry Perton Krantenonderzoek: over het doen van historisch onderzoek via de gedigitaliseerde krantendatabase van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag: www.delpher.nl.
15.10-15.35 Jan-Paul Wortelboer Nieuwe rechtbankarchieven: over verrassende genealogische vondsten in de rechterlijke archieven van stad en ommeland na 1811.
15.45-16.10 Egge Knol Emigratie: over de emigratie van zijn voorouders naar Noord-Amerika (herhaling van zijn lezing eerder op de dag).
16.20-16.45 Fred Wiersema, wonende te Boston (via Skype) Emigratie: over zijn geëmigreerde familie, over Nederlandse & Amerikaanse archiefbronnen en wat er op internet staat.

« Terug naar de agenda

De laatste agendapunten

'Detective van het verleden' Caroline Vreeling duikt in het leven van Louise Feith. Neem hier alvast een voorproefje...