Zoek op de website

Agenda

09meiTentoonstelling Otto Eerelman en de smaak van de Groninger elite

t/m

31jul

Samen met Museum Nienoord organiseert RHC Groninger Archieven vanaf eind april een uitgebreid programma rond de schilder Otto Eerelman. Terwijl Nienoord het werk toont van deze ‘schilder van aanzien’, belicht RHC Groninger Archieven de smaak van Eerelmans (potentiële) opdrachtgevers uit de bovenlaag van de Groninger bevolking.

Otto Eerelman en zijn verloofde Anna Frederika Braak. Foto (albuminedruk): J.W. Karsses, 1869. RHC GrA (1990-44). Otto Eerelman en zijn verloofde Anna Frederika Braak. Foto (albuminedruk): J.W. Karsses, 1869. RHC GrA (1990-44).

Vanuit Groninger perspectief valt het leven van Otto Eerelman (1839-1926) in drie perioden uiteen. Tot zijn 35ste woonde hij in ‘de Stad’, waar hij leraar was aan Academie Minerva. Om meer opdrachten te kunnen binnenhalen, verhuisde hij naar Brussel en Den Haag. Maar in 1907 keerde hij als bekende Nederlander terug naar Groningen, wat de stadjers met trots vervulde. Dit was, kortom, de plek waar de ‘Noordelijke Rembrandt’ het grootste deel van zijn leven woonde en werkte.

Hoewel Eerelman beslist veelzijdiger was, staat hij vooral bekend als schilder van rashonden en luxe paarden. Hij streefde naar mooi en genoeglijk werk en weigerde mee te gaan met de kunststromingen die vanaf ca. 1880 de toon aangaven. Hij is wel miskend en verguisd en behoort tegenwoordig ook niet tot de kunsthistorische canon. In zijn eigen tijd was hij echter mateloos populair, zeker bij mensen met een behoudende smaak. Ondanks de groeiende dominantie van het impressionisme, heeft hij nooit hoeven klagen over een gebrek aan opdrachten. Hij was zelfs decennialang hofleverancier.

Van enkele Groninger opdrachtgevers uit zijn eerste Groninger periode kennen we dankzij portretten de namen: het echtpaar Lewe van Nijenstein en W. A. Scholten. Het gaat om mensen uit de traditionele en de nieuwe industriële elite. Naar die bovenlaag waren we vooral benieuwd. Hoe was haar smaak, als we kijken naar haar eigen artistieke werk zoals dat in familiearchieven berust? Sloot die naadloos aan bij Eerelman, of is er toch ook affiniteit met vernieuwing kenbaar?

Maar eerst gaat onze presentatie in op de biografie van Eerelman als Groninger. We laten enkele van zijn werken uit onze eigen collectie zien en staan kort stil bij kunstinstellingen als Minerva en Pictura. Bovendien verkennen we Groningen als stad van paarden- en hondenliefhebbers.

Terwijl de expositie in Museum Nienoord vanaf zaterdag 25 april open is voor publiek, begint de presentatie in de hal van RHC Groninger Archieven op zaterdag 9 mei. Deze is tijdens onze openingsuren in mei, juni en juli gratis te zien. Op zaterdag 9 mei is ook de eerste stadswandeling langs de plekken van Eerelman in de stad. Ook op andere data in mei, juni en juli kan men meedoen aan zulke wandelingen. Ze worden verzorgd door Paulien Excursions. Begin augustus eindigt het Eerelman-project.

Voor meer informatie:

www.ottoeerelman.nl

« Terug naar de agenda