Zoek op de website

Agenda

19janTentoonstelling Roodbaards Rijkdom

t/m

20feb

Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) is de architect van buitens en tuinen van Noord-Nederland in de eerste helft van de 19e eeuw. Zijn parken en tuinen kenmerken zich door de romantische landschapsstijl, slingerpaden, vijverpartijen en hoogtes met een theekoepel of prieel. Roodbaard werkte in de periode van 1815 tot 1850 als hovenier en tuinarchitect in Drenthe, Groningen en Friesland. In Groningen ontwierp hij onder meer de tuin van Ekenstein in Tjamsweer.

In de hal van de Groninger Archieven is nu de tentoonstelling Roodbaards Rijkdom te zien. Een gigantische vloerkaart van de drie noordelijke provincies geeft een overzicht van alle bekende landschapstuinen, meer dan 150 in totaal. Daarnaast zijn de 36 bewaardgebleven ontwerptekeningen van Roodbaard te bewonderen, waaronder vier originele exemplaren uit onze eigen collectie.

Op 4 februari geeft landschapsarchitect Els van der Laan, één van de makers van de tentoonstelling en medeauteur van het boek Roodbaards Rijkdom, een lezing over landschapsparken en tuinen in stad en provincie Groningen.

« Terug naar de agenda