Zoek op de website

Agenda

28novTentoonstelling We Want More!  - Popcultuur in Groningen

t/m

20jan

Poparchief Groningen bestaat 10 jaar

Een goede reden voor een feestje. We vieren het jubileum met een tentoonstelling in de hal en het boek We Want More! - Popcultuur in Groningen.

In 2006 besluiten RHC Groninger Archieven en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) tot de oprichting van het Poparchief Groningen. In Groningen wordt sindsdien professioneel omgegaan met posters, foto's, flyers, elpees, cassettebandjes, cd's en film en fotomateriaal. Daarnaast is de website van Poparchief Groningen een online naslagwerk voor feiten, kennis en verhalen met talloze afbeeldingen en informatie over meer dan tweeduizend acts en bijna zevenduizend personen. Een unieke schat die zo de recente sociaal-culturele geschiedenis stukje bij beetje blootlegt. Als een puzzel die nooit af is.

Enkele van de cassettes die bewaard worden bij het Poparchief Groningen Enkele van de cassettes die bewaard worden bij het Poparchief Groningen

De tentoonstelling We Want More! toont een incompleet beeld van de popcultuur in Groningen door te kiezen voor verrassende invalshoeken. We werpen een vluchtige blik op wat er zich de afgelopen eeuw zoal in stad en provincie Groningen heeft afgespeeld en afspeelt door vaak net even een andere kant te belichten. Tijdens het maken van het boek ontdekten we van alles. Bijvoorbeeld dat Michael Jackson als veertienjarige tiener optrad in Groningen. Er zijn gelukkig foto's van overgebleven die wij met enige trots voor het eerst tonen. 

Popcultuur is veelzijdig en is veel meer dan de lokale, regionale, nationale en internationale muzikanten die in de schijnwerpers staan op roemruchte podia. Zonder technici, lichtontwerpers, programmeurs, portiers, fotografen, journalisten, boekingsagenten, autoverhuurders, muziekscholen en winkels, platenzaken, productiemedewerkers, grafische vormgevers en kleurrijke personen die initiatief durven te nemen, zou popcultuur niet kunnen bestaan. En helemaal niet zonder het publiek dat onlosmakelijk deel uitmaakt van die cultuur die voortdurend in beweging is. Het zijn de fans die na een geslaagd optreden als blijk van waardering schreeuwend vragen om meer: We want More! Dat verlangen naar meer snapt Poparchief Groningen wel. Ook wij kunnen niet genoeg krijgen van al het prachtige materiaal dat ons wordt aangeboden.

Kom het nu bekijken bij de Groninger Archieven. We Want More!

Punks bij Simplon, 1981. Foto: Frank Straatemeier (2290-4193). Punks bij Simplon, 1981. Foto: Frank Straatemeier (2290-4193).

« Terug naar de agenda