Zoek op de website

Agenda

15aprVan Beresteynlezing in Veendam

De invloed van Napoleon op Nederland

Napoleon en zijn ambities, hoe Napoleons ambities het einde van de Bataafse Republiek en het begin van het koninkrijk der Nederlanden inluidde.

Door Sjoerd Idzerda

In principe was Napoleon Bonaparte een werkloze artillerieofficier die in Italië naam had gemaakt bij het Directoire, dat Frankrijk bestuurde van 1795 tot 1799. Aangezien deze hem te ambitieus bevond stond zij het toe dat Napoleon naar Egypte ging, wat op aanvraag van Napoleon zelf gebeurde. Tijdens de Egyptecampagne van 1798 werden de ambities en kwaliteiten van Napoleon steeds duidelijker. Na terugkomst in Frankrijk in 1799 begon zijn politieke carrière. De dromen die hij in Egypte kon ontwikkelen, hebben een grote uitwerking gehad op de toekomst van Europa, met name die van Nederland. In deze lezing zal worden behandeld welke gevolgen de (militaire) ambities van Napoleon hebben gehad op de manier van oorlogvoeren en vooral op de toekomst van de Nederlanden. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar het invasieplan van Engeland van 1803- 1806, de ondergang van Napoleon na de Rusland campagne in 1812-1813 en uitwerkingen tot vandaag de dag.

Sjoerd Idzerda studeerde militaire geschiedenis aan de universiteit van Amsterdam. Zijn interessegebied ligt vooral bij militair-politieke verbanden in de Napoleontische tijd. Nu is hij werkzaam als freelance-historicus.

« Terug naar de agenda