Zoek op de website

Agenda

25decVan Doarp en Durp

Op eerste kerstdag zal Andere Tijden om 21.00 uur een archiefspecial uitzenden over het dorpsleven van het naoorlogse Nederland.

De uitzending gaat over het dorpsleven in heel Nederland, met voor iedereen herkenbare dorpsbeelden.

Er is ook gebruik gemaakt van beelden uit de provincie Groningen, o.a. Marum, Woltersum, Uithuizermeden, Nuis, Appingedam, Zuidwending, en Kloosterburen.

De dorpsomroeper met zijn bel, een paard met wagen en schorten. Heel veel schorten. Als er één beeld is dat opvalt in de Andere Tijden archiefspecial over het dorpsleven, dan is het wel het beeld van de vrouw en haar schort.

In een extra lange uitzending met uniek archiefmateriaal uit heel Nederland toont Andere Tijden het dorpsleven van de jaren ’50 en ’60: de bakkersknecht op zijn fiets, een dorp dat uitloopt voor een middenstandsfeest en jong en oud die samen dansen op de jaarlijkse kermis.

De archiefspecial brengt het dorpsleven van de periode van vlak na de oorlog tot eind jaren zestig in beeld. Het zijn de jaren waarin het verenigingsleven en de middenstand bloeiden in de Nederlandse dorpen.

De beelden worden aangevuld door herinneringen van twee vrouwen: de moeder en schoonmoeder van regisseuse Femke Veltman. Zij zijn opgegroeid in respectievelijk een protestants dorp in Friesland en een katholiek dorp in het zuiden van Nederland. Hun herinneringen verschillen op veel punten, maar hebben tegelijkertijd veel overeenkomsten.

De Harmonie en de Kerk blijken voor beide dorpen het middelpunt te vormen. Uiteraard komen de Kerk en de Harmonie in de special aan bod, maar ook de melkboer, het bokkie springen en het slachten van een varken op het eigen erf worden getoond.

De special stopt op het moment dat er grote verandering in dorpen gaan plaatsvinden. Het dorp, dat eens het centrum van het leven van de dorpsbewoners vormde, wordt opener. Je hoeft voor de dagelijkse boodschappen niet meer naar de eigen kruidenier, door de auto kun je ook kiezen voor de goedkope zelfbedieningszaak in een naburige plaats. Jongeren beginnen de dorpen te verlaten en omgekeerd komen mensen die de rust en charme van het platteland zoeken in de dorpen wonen. De situatie waarin je alles en iedereen kende, is voorbij.

Bekijk alvast archiefbeelden en lees herinneringen aan het dorpsleven op de website van Andere Tijden

« Terug naar de agenda