Zoek op de website

Agenda

19oktVerhalenavond over de Rottums

Rottumeroog toen er nog bewoning was: dorpsgezicht, 1902 (GrA 818-12955) Rottumeroog toen er nog bewoning was: dorpsgezicht, 1902 (GrA 818-12955)

Groningen bezit slechts twee kleine Waddeneilanden die bovendien onbewoond zijn. Ze spreken wel sterk tot de verbeelding en oefenen vanwege hun ligging in verboden (natuur)gebied een sterke aantrekkingskracht uit. De strandvoogden van ‘Rottum’ beheerden een klein ‘koninkrijk’.

Rondom de beide intrigerende eilanden ‘Oog’ en ‘Plaat’ wordt een verhalenavond georganiseerd met als sprekers: drs. Koos de Vries over de geologie in dit dynamische waddengebied; dr. Egge Knol over de kapen (zeebakens) waarover hij een publicatie voorbereidt, dr. Albert Buursma over Rottumbewoner graaf Clancarty en drs. Erik de Graaf over de voogdendynastie Van Dijk. Voorts worden enkele verhalen aan de hand van archiefstukken, aanwezig in de Groninger Archieven, verteld en kunnen mensen eigen belevenissen met betrekking tot de Rottums vertellen.

Een ieder die ook een verhaal – of verhalen - wil vertellen (en dat kan ook via een interview), hoeft niet per se aan te sluiten bij de onderwerpen van deze avond. De verhalen mogen zeer uiteenlopend zijn: van landbouw en visserij tot archeologische vondsten of milieuproblematiek en van bijzondere personen of scheepvaart tot smokkelarij of inpolderingen. De verhalen zullen later worden bewerkt en geplaatst op websites (de Verhalen van Groningen) en een gedeelte wordt geselecteerd en bewerkt voor een boek.

Heeft u zelf een verhaal te vertellen? Meld het dan via verhaleneemsdollardkust@gmail.com.

Warffum: kaart van het eiland Rottum, L. De Berger, 1809. (Dit eiland viel toen het nog bewoond werd onder de gemeente Warffum)  (GrA 818-16635) Warffum: kaart van het eiland Rottum, L. De Berger, 1809. (Dit eiland viel toen het nog bewoond werd onder de gemeente Warffum) (GrA 818-16635)

Deze avond is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.
Aanvang: 20:00 uur (de zaal is open vanaf 19:30 uur).

De verhalenavond wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Verdronken GeschiedenisStichting Vrienden Rottumeroog en RottumerplaatVereniging Stad & landeNederlandse Genealogische Vereniging afdeling Groningen.

« Terug naar de agenda