Zoek op de website

Agenda

07novVolgende halte Groninger Archieven

t/m

24dec

Onlangs is het archief van de Groninger Autobus Dienst Onderneming (GADO) toegankelijk geworden voor onze bezoekers. Om dit bijzondere archief extra onder de aandacht te brengen hebben wij in samenwerking met het Nationaal Busmuseum en de Verhalen van Groningen een tentoonstelling ingericht.

De tentoonstelling 'Volgende halte Groninger Archieven’ is tot 24 december 2014 binnen openingstijden van de Groninger Archieven gratis te bezichtigen aan het Cascadeplein 4 in Groningen.

75 jaar GADO

Autobuspionier Van der Ploeg startte in 1924 onder de naam Groninger Autobus Dienst Onderneming een lijndienst. De net opgerichte busonderneming bood ritjes aan van de Oranjewijk via de Vismarkt naar de Hoogte en weer terug. Omdat de concurrentie in de stad groot bleek te zijn, week Van der Ploeg al gauw uit naar verbindingen tussen de stad en omgeving. De rit Hoogezand- Groningen vormde de basis voor verdere uitbreiding van het lijnennet en er brak een periode aan van groei en overname van andere busondernemingen. In 1938 verkocht Van der Ploeg zijn bedrijf aan de Algemene Transport Onderneming, waarmee de GADO een dochteronderneming van de NS werd. Na diverse overnames en fusies verdween de naam GADO in 1999 na 75 jaar geheel uit het stads- en dorpsbeeld.

De tentoonstelling

In de 75 jaar dat de GADO heeft bestaan, hebben de chauffeurs en de passagiers heel wat zien veranderen in het busvervoer. De T-Ford trucks werden opgevolgd door Kromhouts, Crossleys en Leyland-bussen. Busconductrices zijn gekomen en weer verdwenen. Ook het Becksonapparaat en de strippenkaart zijn al lang weer afgeschaft. In de tentoonstelling komen al deze veranderingen voorbij, onder meer in de vorm van oude filmbeelden uit 1935 en 1957-1972. Daarnaast is er een film te zien waarin Harm Post herinneringen ophaalt aan zijn tijd als GADO-directeur.

De GADO in onze collectie

In de collectie van de Groninger Archieven is veel materiaal te vinden over de GADO, onder meer:

« Terug naar de agenda