Zoek op de website

Agenda

13aprWorkshop Familieverhalen (schrijven)

Familie is een bron van de meest wonderlijke verhalen. Sterk ontroerende verhalen zijn het vaak, juist omdat ze waargebeurd zijn en omdat de hoofdpersonen familie zijn.
Familieverhalen zijn bij uitstek ook historische verhalen. Ze geven toegang tot een andere tijd, waar andere vanzelfsprekendheden heersten. Waar maatschappelijke verhoudingen anders waren en de wereld er anders uitzag.

De foto is rond 1920 gemaakt in een automaat van de American Automatic Photo Company aan de Brugstraat in Groningen.

Vragen die tijdens de workshop aan bod komen: hoe kom je te weten wie er op deze foto staan - en hoe kun je erover gaan schrijven? (Colllectie RHC Groninger Archieven 2138-192)

Na een succesvolle eerste workshop in het najaar van 2012 bieden de Groninger Archieven opnieuw een workshop Familieverhalen aan. U bent welkom op zaterdag 13 april 2013.

Op deze dag kunt u zelf onderzoeken hoe u de verhalen over uw familie tot leven kunt wekken. U kiest één persoon uit uw eigen familie en gaat ermee aan de slag. U experimenteert met verschillende vertelvormen en schrijft korte fragmenten. De schrijfsessies worden afgewisseld met twee korte lezingen. Overigens is de workshop niet speciaal gericht op mensen met Groninger voorouders. De nadruk ligt op schrijven en zoeken in het algemeen.

De workshop wordt geleid door Tanny Dobbelaar, Willy van der Schuit en Jona van Keulen.

Tanny Dobbelaar is schrijfster en trainster. Haar laatste boek heet Familieverhalen. De kunst van het schrijven over je naasten. (Ambo, 2011).

Willy van der Schuit is historicus en werkt als auteur aan diverse geschiedenisprojecten. Haar laatste boek is Patiënt, praktijk en politiek. Ontwikkelingen in de Groningse opleiding Tandheelkunde 1947-2012 (Barkhuis/Universiteitsmuseum Groningen 2012).

Jona van Keulen werkt als hoofd publieksactiviteiten bij het RHC Groninger Archieven.

Speciale kennis of vooropleiding is niet nodig. Belangrijker is uw motivatie: vindt u het leuk om een dag lang uw eigen familieverhaal te onderzoeken?

Neem een foto mee!

Wij stellen het op prijs als u één foto meeneemt van het familielid waar u over zou willen schrijven.

De workshop vindt plaats in het gebouw van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen en duurt van 10.15 tot 15.30 uur, met een lunchpauze.
De Groninger Archieven bieden parkeergelegenheid.
De workshop kost € 60,-, inclusief koffie en thee.
U kunt een lunch bestellen à € 6,50, maar mag ook uw eigen lunch meenemen.

Nadere informatie en aanmelding

U kunt uw aanmelding mailen naar info@groningerarchieven.nl. Dit is ook het adres voor nadere informatie.

Aanmelding is mogelijk tot 5 april 2013 maar een waarschuwing is op zijn plaats: de eerste workshop liep snel vol! We stellen een maximum van 25 deelnemers.
U krijgt een bevestiging van ontvangst van uw aanmelding en nader bericht, ook over de betaling, als duidelijk is dat er minimaal 15 deelnemers zijn en de workshop doorgaat.

« Terug naar de agenda