Zoek op de website

Agenda

30novWorkshop pandenonderzoek

 

Aanmelding is niet meer mogelijk. Deze workshop is inmiddels volgeboekt.

Duik in de geschiedenis van uw huis

Wanneer is mijn huis gebouwd? Is er later nog iets aan veranderd? En wie woonden er in mijn huis vóór mij?
Zomaar drie vragen. Bent u geïnteresseerd in de antwoorden? Of heeft u andere vragen over een huis in de Stad? Wilt u wel eens de originele bouwtekeningen zien? Meld u zich dan aan voor één van de pandenworkshops van de Groninger Archieven.

Inhoud

Tijdens de workshop pandenonderzoek leert u onderzoek doen naar de geschiedenis van een pand. U krijgt eerst een korte inleiding. Daarna gaat u met een door u vooraf opgegeven adres onder begeleiding aan de slag. Het hoeft hierbij niet om een eigen woning te gaan. Een huurhuis kan ook. Of het huis van uw ouders. Of dat ene gebouw waar u eigenlijk altijd al meer over wilde weten. Veel is mogelijk. Er is alleen één voorwaarde: het adres moet zich bevinden in de gemeente Groningen.

Bouwtekening van het huis in de Akkerstraat (2537-9384). Bouwtekening van het huis in de Akkerstraat (2537-9384).

Onder begeleiding van archiefmedewerkers gaat u tijdens de workshop onderzoek doen naar de geschiedenis van een gebouw in Groningen. Van elk adres in de stad is altijd een bouwdossier aanwezig. Daarin vindt u bouwtekeningen, de bouwaanvraag en procedure, eventuele verbouwingen of aanpassingen (zoals de aanleg van de wc), correspondentie met de gemeente. Maar ook de bewoningsgeschiedenis komt aan bod: Wie woonde er op dat adres? Wie zijn de eigenaren geweest van het gebouw? En wat waren hun beroepen? Mogelijk zijn er foto’s of zelfs oude filmbeelden van het pand te vinden in de archieven. We kunnen natuurlijk niet garanderen dat van elk huis al deze informatie beschikbaar is, maar u zult tijdens de workshop altijd wel íets kunnen vinden. Over het algemeen geldt: hoe ouder uw huis hoe groter de kans dat u geschiedenis boven water kunt halen.

Praktische informatie

De workshop vindt plaats in het gebouw van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen, en duurt 2 uur.

U kunt kiezen uit de volgende data:

  • woensdag 30 november 2016: 16.00 – 18.00 uur - Volgeboekt
  • zaterdag 10 december 2016: 13.30 – 15.30 uur - Volgeboekt
  • dinsdag 13 december 2016: 19.00 – 21.00 uur - Volgeboekt

Deelnemers worden toegelaten in volgorde van inschrijving en vol is vol. Het minimum aantal deelnemers per workshop is 8 en het maximum 16.

De workshop kost € 6, inclusief koffie en thee.

« Terug naar de agenda