1785_07192_header_b_.jpg
Uw zoekacties: Dienst Stadsuitbreiding/ontwikkeling en Volkshuisvesting, (1...
x1516 Dienst Stadsuitbreiding/ontwikkeling en Volkshuisvesting, (1874-) - 1947 - 1988
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1516 Dienst Stadsuitbreiding/ontwikkeling en Volkshuisvesting, (1874-) - 1947 - 1988
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Organisatie
Taak
Archief
1516 Dienst Stadsuitbreiding/ontwikkeling en Volkshuisvesting, (1874-) - 1947 - 1988
Inleiding
Archief
ead-typering:
custodhist
De opbouw van het archief S&V had als basis het registruurplan die speciaal voor de dienst Gemeentewerken was ontworpen (zie ook onder Hoofdstuk 1 paragraaf: archief). Dit was gebeurd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Documentatie en Registratuur. Het hierin ontworpen classificatieschema was samengesteld uit de Universele Decimale Classificatie (UDC) en vormde daar een uittreksel van. In 1954 is het registratuurplan nog weer aangepast. Het registratuurplan gaf een systematische opsomming van onderwerpen die als taak bij de diensten konden voorkomen. Volgens dezelfde systematiek werden de dossiers gerangschikt in de archiefruimte. Per 1-1-1984 is de dienst S&V overgegaan tot codering naar de Basis archiefcode. Volgens mededeling van de heer Renkema *  is men bij die gelegenheid overgegaan tot nieuwe dossiervorming. In 1985 werd het archief samengevoegd met het archief van OW.
Een belangrijk deel van de taken van de dienst bestond uit het geven van adviezen richting B&W. De consequentie hiervan was dat het verzoek, het advies hierover en de beschikking van B&W zowel bij de dienst als bij de secretarie werden gearchiveerd.
Het secretarie-archief kon worden gezien als het bestuursarchief, waar de (beleids)voorbereidende zaken werden gearchiveerd. Bij de dienst was meer sprake van archivering van (beleids)uitvoerende taken. Voor een groot deel vond er dubbele archivering plaats.
Een twistpunt tussen secretarie/ESB en de dienst SV was de plaats van de woningkarthoteek. Deze woningkarthoteek was vervaardigd vanaf 1947 met de instelling van de nieuwe dienst S&V om tegemoet te komen aan de kritiek op de wijze werken bij de vaststelling van het Uitbreidingsplan, die volgens sommigen plaats vond zonder enig statistisch overzicht. Tegen de zin van de directeur kwam de woningkarthoteek toch op de secretarie terecht. Tegenwoordig berust de geautomatiseerde woningkarthoteek bij de DIA.
Na de opheffing van de gemeenten Hoogkerk en Noorddijk werden de dynamische en statische archieven van de respectievelijke diensten van gemeentewerken overgenomen door S&V.
Archiefbewerking
Bijlagen
Organisatie, Taakstelling en Formatieplaatsen van de dienst S&V vanaf 1961
Belangrijke bouwactiviteiten
Kenmerken
Beschrijving:
Plaatsingslijst van de archieven van de dienst Stadsuitbreiding/ontwikkeling en Volkshuisvesting (S&V) (1874-) 1947-1987 (1988) en de Supercommissie Wederopbouw, 1949-1955.
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2004
Omvang:
23 m standaardarchiefberging
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS