1785_06991_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Cleveringa, 1728 - 1996 (2006)

1909 Familie Cleveringa, 1728 - 1996 (2006)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De familie Cleveringa is oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Groningen, gemeente Appingedam.
Het archief van de familie Cleveringa bestaat uit archiefstukken afkomstig van leden van de familie en uit documentatie verzameld over leden van de familie.
De stukken zijn in 1998, 2003, 2006, 2008, 2010 en 2011 naar de Groninger Archieven overgebracht. Schenkster heeft de stukken bijeengebracht en geordend. Deze inventaris is gebaseerd op die ordening. De meeste stukken in dit archief zijn afkomstig van prof. mr. dr. Rudolf Pabus Cleveringa (1894-1980) en zijn echtgenote, Hillie Cleveringa-Boschloo (1898-1988).
Rudolph Pabus Cleveringa werd geboren op 2 april 1894 in Appingedam. Zijn vader was kantonrechter in Appingedam maar werd later rechter in Heerenveen. Hier bracht Rudolph het grootste deel van zijn jeugd door. Vanaf 1913 studeerde hij rechten in Leiden en in 1919 promoveerde hij cum laude. Hij huwde in 1922 met Hiltje Boschloo. Van 1927 tot 1958 was hij hoogleraar handelsrecht en burgerlijk procesrecht in Leiden. Daarna was hij tot 1963 lid van de Raad van State.
Na het ontslag door de Duitse bezettingsmacht in 1940 van de joodse hoogleraar Meijers hield Cleveringa een indrukwekkende rede voor de studenten, waarop hij acht maanden gevangen gezet werd in Scheveningen. In 1944 werd hij als gijzelaar in Vught gevangen gezet.
In dat zelfde jaar werd hij door de regering in Londen aangewezen als lid van het "College van Vertrouwensmannen der Nederlandschen Regeering". Dit college diende na de bevrijding het voorlopig gezag uit te oefenen.
In 1945 was Cleveringa promotor bij de uitreiking van het eredoctoraat aan Winston Churchill door de universiteit van Leiden.
In 1970 is een wisselleerstoel ingesteld waaraan de naam van Cleveringa is verbonden.
Archiefstukken betreffende het hoogleraarschap van R.P. Cleveringa zijn door zijn dochter geschonken aan de Universiteitsbibliotheek te Leiden, afdeling bijzondere collecties.
Inventaris

Kenmerken

Laatste uitvoer:
01-07-2021
Beschrijving:
Inventaris van archieven van leden van de familie Cleveringa
Bewerker:
M.J. Visch-Camphuis
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2012, herzien 2019
Omvang:
5,8 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
Zie ook toegangnummer 631