Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Op het distributiekantoor gearresteerd door de SD onder leiding van Kindel, 22-01-1945. Gevangen gezeten in het Huis van Bewaring, het Scholtenshuis (mishandeld) en Neuengamme (Torsperre). Door de Engelsen van een schip in de Lübeckerbocht gehaald, 03-05-1945
Verzetsactiviteiten:
Levering van bonkaarten en andere distributiebescheiden aan het verzet, aangepast aan de voortdurend wisselende omstandigheden tijdens de bezetting. Zie ook Scholte en Lever [Jan P. Lever, 1914-05-03] [De verwijzing naar de OD berust op verwarring met een andere K. Homan. Geboorteplaats en -datum komen uit het boek Nederlanders in Neuengamme]