Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Op het station van Groningen gearresteerd na een tip van een Groningse vriendin van Keijer, die de dag ervoor geliquideerd was, 1944-04-23. Hij had niets met de zaak te maken maar werkte vermoedelijk wel in de illegaliteit [Zie ook het document bij de kaart van Tieba Heeren voor een nadere toelichting]
Standplaats:
Hilversum
Verzetsactiviteiten:
broer van ds Edward Bernard Rijnders Nieuwolda, toenmalig predikant.
Beroep:
Bankdirecteur Coop hyp bank
Geboren:
1911-04-05 te Doornspijk (Gld)
Overleden:
1944-04-23
BS-Rapport:
Zie krantenverslag dd 1946-07-09, Bezettingstijd in Friesland, p. 256-263
Bijzonderheden:
's Avonds aan het Damsterdiep bij Garmerwolde doodgeschoten door Lehnhoff en andere SD-ers. Verraden door R. Jacobs-Kosmis. Zijn lichaam is op 1944-05-09 om 10:15 aangetroffen in het Damsterdiep (bij Garmerwolde). Zijn lichaam kon geĆÆdentificeerd worden doordat zijn persoonsbewijs in zijn sok werd aangetroffen. Hij werd begraven op begraafplaats "Den en Rust" te Bilthoven, grafligging vak HH, nummer 18.