Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
Gearresteerd als gevolg van eerdere aanhoudingen in de KP Meppel, 1943-11-30 [1943-11-29, volgens het kasboek van het Huis van Bewaring, waar de naam als Tiemersma wordt gespeld. Zijn naam was genoemd door Drogt, zie het verhaal van K. Ekens]. Gevangen gezeten in Scheveningen
Verzetsactiviteiten:
Nam ontslag uit zijn functie bij het GAB uit gewetensbezwaar tegen de arbeidsinzet en ging voor het distributiekantoor werken. LO - nulgroep. Hielp ook knokploegen, huisvestte de KP-ers Woltjer en Drogt. Assisteerde bij de voorbereiding van de overval op het Rijksarbeidsbureau te Wehe die door de KP Meppel is uitgevoerd