1785_06991_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Hillebrands, 1683 - 1800

530 Familie Hillebrands, 1683 - 1800

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 26 februari 1951 ontving het Rijksarchief te Groningen van de heer A. Brugmans te Groningen een aantal stukken en een kasboek afkomstig van de koopmansfamilie Hillebrants en zijn nazaten te Onderdendam (aanwinst 1951 nr. 4). Jacob Hillebrants was getrouwd met Grietje Martens. Zij waren in 1683 met attestatie vanuit Bedum in Onderwierum gekomen. Zij kregen 4 kinderen, Hillebrand Jacobs, Claas Jacobs, Trijnie Jacobs en Marten Jacobs. Trijnie Jacobs was getrouwd met Julle Sipkes en het kasboek (1683 - 1798) is waarschijnlijk het eerst door hem gebonden. De familie bezat een bedrijf in kruidenierswaren. Het kasboek is in het archievenoverzicht van het RAG van december 1980 opgevoerd onder archievennummer 041.3. Dit is zo gebleven, maar het deel is gevoegd bij de andere stukken betreffende de familie Hillebrands onder inv.nr. 18 van deze inventaris. Aan de inventaris zijn toegevoegd een genealogie en een zegellijst.
Inventaris
5 Akte van décharge door Martien en Evertien Hillebrants voor hun voogden inzake hun beheer over de door hun ouders Hillebrant Jacobs en zijn vrouw Elisabeth Syrts en hun grootmoeder Grietie Martens nagelaten goederen verleden voor Peter Jan Swartte, rigter te Obergum, 1715 juli 23
530 Familie Hillebrands, 1683 - 1800
Inventaris
5
Akte van décharge door Martien en Evertien Hillebrants voor hun voogden inzake hun beheer over de door hun ouders Hillebrant Jacobs en zijn vrouw Elisabeth Syrts en hun grootmoeder Grietie Martens nagelaten goederen verleden voor Peter Jan Swartte, rigter te Obergum, 1715 juli 23
Datering:
1715 juli 23
Omvang:
1 charter

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van stukken afkomstig van de koopmansfamilie Hillebrands te Onderdendam
Bewerker:
J. Ellerbroek-Wellinga
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1981
Omvang:
0,22 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::