0001_2136_0239_banner.jpg
Uw zoekacties: Bakkerspatroonsvereniging 'Groningen', (1843-) 1882 - 1942.

1177 Bakkerspatroonsvereniging 'Groningen', (1843-) 1882 - 1942.

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 24 april 1894 gingen de afdeling Groningen van de Nederlandse Bakkersbond, opgericht 18 januari 1882, en de Bakkersvereniging "Groningen" een fusie aan. Laatstgenoemde vereniging, te beschouwen als een voortzetting van het bakkersgilde uit vroegere tijden, had daartoe besloten, aangezien de meeste leden reeds lid waren van de Nederlandse Bakkersbond.
De naam Bakkersvereniging "Groningen" bleef tot 1911 gehandhaafd; vanaf die tijd voerde men de naam Bakkerspatroonsvereniging "Groningen".
Het doel der vereniging was de toestand der bakkerij te verbeteren en door gepaste middelen de goede onderlinge verstandhouding te bevorderen. Allerlei voorzieningen werden voor de leden in het leven geroepen zoals het gebruik van een hulpbakkerij, een speculaas-snijmachine en broodkarren, en verzekeringen tegen ziekte.
In de statuten van de coöp. vereniging "Bakkersbelangen" u.a. te Groningen van 15 juni 1942 wordt als een deel van het kapitaal een tegoed van de in liquidatie zijnde vereniging van Bakkerspatroons "Groningen" genoemd; de juiste datum van opheffing der vereniging is aan de hand van de aanwezige archivalia niet na te gaan.
Volgens artikel 26 van het huishoudelijk reglement zou bij ontbinding der vereniging het archief aan het gemeente-archief worden aangeboden. In 1954 geschiedde dit door de heer M.H. Botje, oud-secretaris der vereniging, die het archief ter bewaring overbracht.
De omvang van het archief is 0.50 meter.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de bakkerspatroonsvereniging 'Groningen'
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2003
Omvang:
0,5 m standaardarchiefberging