bijgewerkt1969wit_.jpg
Uw zoekacties: G. van Calcar, 1780 - 1890

1251 G. van Calcar, 1780 - 1890

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Destijds verkreeg het gemeentearchief een 'verzameling stukken', die voorlopig werden aangeduid als 'stukken van G. van Calcar'. De archiefbescheiden hebben inderdaad betrekking op deze Gerrit van Calcar, maar eveneens op zijn echtgenote, Rinske Ten Cate. Blijkens het inkoopboek (inv.nr. 4) dreef Gerrit van Calcar een handelsonderneming in cacao en chocola. Wellicht is Hendrik Bolte, een neef, zijn compagnon geweest. In ieder geval hebben Gerrit van Calcar en zijn echtgenote behoord tot die vooraanstaande en gegoede Doopsgezinde families in Noord- Nederland, uit wier midden zoveel kooplieden, handelaren en middenstanders zijn voortgekomen. De welstand van het echtpaar blijkt duidelijk uit de stukken, die betrekking hebben op de nalatenschappen (inv.nrs. 1-3) en uit het staatboek van bezittingen (inv.nr. 5). Het echtpaar Van Calcar is kinderloos gestorven.
Minke Ten Cate, die getrouwd was met de burgemeester van Sneek, Teetse Gonggrijp, werd na de dood van haar zus Rinske in 1845 erfgename. In de overige stukken (inv.nrs. 6-11) treffen we veelal de naam Van Calcar of Ten Cate aan. Vermoedelijk behoorden de genoemden tot de (verre) verwanten van Gerrit en Rinske. Het geringe aantal archiefstukken bemoeilijkte in sommige gevallen (Hindrik van Calcar; inv.nrs. 6 en 7 èn Herman en Geertje Ten Cate; inv.nrs. 8 en 9) de vaststelling van een mogelijke familie-relatie. Minke Bungenberg-Ten Cate (inv.nr. 11) was een kleindochter van Minke Ten Cate (inv.nr. 10), de zus van Rinske.

Kenmerken

Laatste uitvoer:
14-04-2021
Beschrijving:
Inventaris van stukken afkomstig van G. van Calcar
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Omvang:
0,25 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::