0001_2136_0239_banner.jpg
Uw zoekacties: Panden van Adriani NV aan o.m. Lage en Hoge der A, 1792 - 1976
x1596 Panden van Adriani NV aan o.m. Lage en Hoge der A, 1792 - 1976
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1596 Panden van Adriani NV aan o.m. Lage en Hoge der A, 1792 - 1976
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
De stukken in het archief bestaan louter uit afschriften van (notariële) akten betreffende koop, verkoop, eigendom, hypotheek, erfdienstbaarheid van de panden en een akte tot ontbinding van de firma. Het betreft voornamelijk panden aan het Lage en Hoge der A.
Gegevens over de feitelijke gang van zaken in de panden zijn summier. Naast de groothandel in ijzerwaren en huishoudelijke artikelen, werden ook panden onderverhuurd of verkocht waarin graanhandel en detailhandel werden uitgeoefend.
De volgende gegevens zijn afkomstig uit het Nieuwsblad van het Noorden. De NV Adriani ging in 1981 failliet. Het bedrijf werd onder de naam Ameko 'groothandel in ijzerwaren, gereedschappen en tuinartikelen' te Roden voortgezet. In september 1981 werden de 18 panden aan het Lage en Hoge der A in bezit genomen door een groep krakers, die echter al vrij snel de gebouwen vrijwillig ontruimden. Dit in afwachting van een grootscheepse verbouwing en sloop door de 'Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden' van de panden tot woningen, ateliers en winkelruimten. In juli 1982 kon worden begonnen meet het project dat f 14 miljoen ging kosten. Een jaar later werd het opgeleverd.
De plaatsingslijst is ingedeeld naar onderwerp van de akten. Gezien de omvang (12 cm.) en het belang van het archief is er geen nadere ordening van de beschrijvingen gemaakt, eveneens is er niet gestreefd naar een uitputtende beschrijving van de afzonderlijke akten. Er is niets vernietigd. Het oudste stuk dateert uit 1792, het jongste uit 1976.
Het archief is op 2 mei 1989 geschonken door A. de Vries uit Groningen. In het dossier staat de opmerking dat de stukken afkomstig zijn uit de panden na kraking.
Kenmerken
Beschrijving:
Plaatsingslijst van stukken betreffende panden van Adriani NV aan o.m. het Lage en Hoge der A, 1792-1976.
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Omvang:
0,12 m standaardarchiefberging
Categorie:
Archiefvormer(s)::
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS