2138_0804_header_.jpg
Uw zoekacties: Bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Groningen, 1618 - 1990
x1777 Bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Groningen, 1618 - 1990
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1777 Bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Groningen, 1618 - 1990
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 1990 was het 375 jaar geleden dat de bibliotheek van de Provinciale Hogeschool van Stad en Lande werd opgericht. Twee jaar eerder, in 1988, bracht de toenmalige Rijksarchivaris in de provincie Groningen, dr. F.C.J. Ketelaar, een inspectiebezoek aan de Universiteitsbibliotheek. Zijn bevinding was dat het archief niet overeenkomstig de wettelijke bepalingen was opgeborgen en diende te worden overgebracht naar de rijksarchiefbewaarplaats in de provincie Groningen. Voor de overbrenging diende echter een toegang op het archief voorhanden te zijn. Weliswaar was er sprake van een archiefinventaris van het oudste gedeelte van het archief van de hand van de Atoon Gerard Roos, bibliothecaris van 1906 tot 1917, maar deze voldeed niet. Uiteindelijk werd in samenspraak met de toenmalige Rijksarchivaris dr. P. Brood in 1996 besloten dat medewerkers van het Rijksarchief zouden zorgen voor een toegang. Door allerlei verwikkelingen, zoals de verhuizing naar een nieuw gebouw, duurde het nog tot 1999 voordat hiermee werd begonnen.
Teneinde het project niet al te lang te laten duren, werd besloten een gerubriceerde plaatsingslijst te maken.
Behalve stukken van de Universiteitsbibliotheek bleek het archief een groot aantal stukken van de Rijkscommissie van advies inzake het bibliotheekwezen te bevatten. Deze stukken zijn alle voor vernietiging voorgedragen omdat ze op het secretariaat van de commissie aanwezig zijn. Daarnaast bevatte het archief nog een groot aantal stukken van andere commissies en werkgroepen. Deze waren vooral afkomstig van bibliothecaris Koops, die in veel commissies actief was. Ook deze zijn vernietigd. Niet vernietigd zijn de stukken afkomstig van de Bibliotheekcommissie, het Universiteitsmuseum en het Documentatiecentrum Politieke Partijen. Deze drie 'instellingen' hebben allemaal onderdak gevonden in de Universiteitsbibliotheek of zijn er nauw mee verbonden.
Zoals van bibliothecarissen mag worden verwacht, is er veel gepubliceerd over de geschiedenis van de bibliotheek. Uiteraard is daarbij ruim gebruik gemaakt van het eigen archief. In de annotaties van de in de vorige eeuw verschenen publicaties wordt dan meestal verwezen naar de inventaris van Roos. Om het terugvinden van deze annotaties te vergemakkelijken, is een concordans opgenomen.
Kenmerken
Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Groningen
Bewerker:
E. Schut
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2000
Omvang:
28,5 standaardarchiefberging
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS