818_12680_header_.jpg
Uw zoekacties: Mr. M. Rutgers van der Loeff, 1850 - 1899

1780 Mr. M. Rutgers van der Loeff, 1850 - 1899

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 1999 schonk mr. Rutgers van der Loeff uit Almelo de collectie 'Michael brieven' aan de Groninger Archieven. De collectie bestaat uit persoonlijke stukken zoals brieven, akten, verslagen e.d. afkomstig van of ontvangen door mr. Michael Rutgers van der Loeff, advocaat, procureur eerst te Appingedam, later te Groningen. Mr. Michael Rutgers van der Loeff werd geboren op 15 november 1840 en overleed op 24 augustus 1899. Naast zijn advocatenpraktijk zat hij ondermeer in de provinciale staten van Groningen. De kern van het archief zijn de vele brieven die door hem werden geschreven of ontvangen. Volgens een interne familie-afspraak bewaarde men de van elkaar ontvangen brieven. Op deze manier kwamen de stukken weer bij elkaar. De ordening binnen deze plaatsingslijst is chronologisch op jaar. Daarnaast zijn enkele stukken op onderwerp geborgen. De schenker van het archief heeft een index samengesteld op afzender en geadresseerde gerelateerd aan de datum van de brief. Deze index is opgenomen onder inventarisnummer 1. De zogenaamde paperclips zijn om redenen van behoud verwijderd. Om toch de mogelijke samenhang te bewaren zijn de die stukken gekenmerkt met een omcirkeld volgnummer. Op diverse andere stukken werden met potlood genoteerde nummers aangetroffen. De herkomst en betekenis van die nummers is niet duidelijk.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst op de archivalia afkomstig van mr. M. Rutgers van der Loeff
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Omvang:
0,1 m standaardarchiefberging
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.