1785_07192_header_b_.jpg
Uw zoekacties: Prof.dr. P.E. Boeke, 1946 - 1994

1914 Prof.dr. P.E. Boeke, 1946 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Pieter Elisa Boeke werd op 27 november 1920 geboren te Schoorl. In 1939 behaalde hij het eindexamen B aan de Rijks HBS te Alkmaar, waarna hij chemie ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze studie onderbrak hij in de oorlogsjaren. Na de oorlog besloot hij over te stappen naar de psychologie. In 1946 werd hij assistent ?en later hoofdassistent- aan het Psychologisch Laboratorium van de UvA. In 1950 slaagde hij voor het doctoraalexamen, waarna hij in dienst trad van de Stichting Geestelijke Volksgezondheid in Noord- Holland. Twee jaar later werd hij aangesteld als wetenschappelijk medewerker bij Psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). In 1956 ontving hij een leeropdracht in de klinische psychologie, waarna hij in 1962 promoveerde bij Prof. dr. J. Th. Snijders. Zijn proefschrift was getiteld Psychodiagnostische problemen van de epilepsie.
Vanaf 1952 publiceerde Boeke over verschillende klinisch-psychologische onderwerpen. Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 1965 nr. 13 werd hij benoemd tot gewoon lector in de faculteit der Sociale Wetenschappen en die der Geneeskunde aan de RuG. Op 19 oktober 1965 aanvaardde hij dit ambt in het openbaar met het uitspreken van de rede Psychologie in de medische situatie. Boeke was hoogleraar medische psychologie en klinische psychologie van 1965 tot 1984. Verder was hij onder meer voorzitter van het College van Toezicht van het NIP, en mederedacteur van het standaardwerk Klinische psychologie in Nederland (1975). Ook na zijn emiritaat bleef Boeke publiceren. Hij overleed in 1995.
Het archief van prof. Boeke werd op 29 april 1999 door het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie ter opneming en bewaring bij het Rijksarchief in Groningen ondergebracht. Het archief heeft een omvang van 0,8 meter en is openbaar

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van prof. dr. P.E. Boeke
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2001
Omvang:
0,75 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
Het archief maakt deel uit van de collectie van het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen (ADNG)
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.