1785_06665_header_.jpg
Uw zoekacties: J.P. Dijkhuis, 1924 - 1992

2066 J.P. Dijkhuis, 1924 - 1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Reeds in de negentiende eeuw was de naam Dijkhuis verbonden met de boerderij Luidenburg te Warfhuizen. De ene generatie volgde de andere op.
In de twintigste eeuw werd vader Pieter Dijkhuis opgevolgd door Jan Pieter Dijkhuis (1905-1999) , wiens zoon Pieter Rijpko weer diens opvolger zou worden.
Eind jaren twintig van diezelfde eeuw begon de familie Dijkhuis met de vermeerdering van een wilde aardappelras uit het Andes-gebergte; uit dit initiatief kwam het Selectie-bedrijf Luidenburg voort. Bij dit plantenveredelingsbedrijf trachtte men door selectie of kweek tot verbeterde of nieuwe landbouwgewassen te geraken en voor het poot- of zaaigoed van deze gewassen afzet op de markt te vinden
Ook met het Landbouwbureau Wiersum, in 1909 als handelszaak opgericht door M.Wiersum, raakte de familie Dijkhuis verbonden.Twee jaar nadat Pieter Dijkhuis de zaak van M.Wiersum te hulp was geschoten, stichtten beide personen in 1928 de N.V. Landbouwbureau Wiersum. Naast handel zou dit bedrijf zich ook bezighouden met plantenveredeling en met verkoop van middelen voor gewas-bescherming.
Jan Pieter Dijkhuis, die was toegetreden tot de Vrijwillige Landstorm, trouwde in 1930 met Frouwe Wiepke Mansholt, dochter van dr R.J. Mansholt, die landbouwer en eigenaar van een kweekbedrijf was. Jan Pieters keuze voor de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.) in 1934, zou in 1945 tegenspoed meebrengen.
Bij de bevrijding van Noord-Nederland werden Jan Pieter, diens vader, alsmede zwager H.J. Meiborg als N.S.B.ers gearresteerd en geïnterneerd. Bij de tijdelijke vervanging van deze drie geïnterneerden als vennoten van het Landbouwbureau Wiersum, gelukte het aan de vierde vennoot, Th. Boersma het Landbouwbureau door aankoop te verwerven. Voor het Landbouw- en Selectie-bedrijf werd een bedrijfsleider aangesteld, die zich aan wanbeheer schuldig zou maken.
De schade uit het wanbeheer bij het Selectie-bedrijf trachtte J.P. Dijkhuis alsnog vergoed te krijgen. Ook probeerde de familie,waaronder zus E.S. Gelinck-Dijkhuis, de afgedwongen verkoop van het succesvolle Landbouwbureau langs gerechtelijke weg te laten herzien.
De strijd om het Landbouwbureau Wiersum bracht langdurige,gerechtelijke procedures mee en teleurstellingen. De ervaringen met de Bijzondere Rechtspleging in het naoorlogse Nederland waren bepaald niet gunstig. Nog vele jaren zocht Jan Pieter Dijkhuis met grote volharding naar steun bij zijn gevecht tegen het aangedane onrecht.
De archieven, die 66 inventarisnummers omvatten en 0,75 m aan planklengte beslaan, kunnen geraadpleegd worden.

Kenmerken

Laatste uitvoer:
07-07-2021
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van J.P. Dijkhuis, het Landbouw- en Selectiebedrijf Luidenburg en het Landbouwbedrijf Wiersum
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2009
Omvang:
0,8 m standaardarchiefberging
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.