Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
2207
Kadasterbewaarders, Dienst van het kadaster, 1817 - 1980
De bescheiden in deze toegang werden in 2005, 2007 en 2009 overgebracht naar de Groninger Archieven. Het betreft enkele centrale series uit de kadastrale registratie. De kadastrale legger en de registers 71 zijn in gescande vorm beschikbaar via de zgn 'digilegger' waarvan in de studiezaal van de Groninger Archieven gebruik kan worden gemaakt. De provincie Groningen was eerder verdeeld in een drietal arrondissementen, die ieder een eigen kadasterkantoor hadden. Toen deze afzonderlijke kantoren werden opgeheven en er één kantoor voor de provincie Groningen ontstond, zijn die Series door het kadaster samengevoegd. Om deze reden is er voor gekozen ook in deze toegang geen afdelingen per kantoor te maken, maar slechts waar dat strikt nodig is dat onderscheid te maken.
Betreft de registers en andere archiefbescheiden. Voor eerste deel hypotheekbewaarder, zie toegangsnummer 43, voor kaarten en tekeningen zie toegangsnummer 44