1785_06665_header_.jpg
Uw zoekacties: Herman Verbeek, 1942 - 2013

2578 Herman Verbeek, 1942 - 2013

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Bij de inventarisatie van het archief zijn de dossiers, zoals gevormd door Verbeek, in takt gelaten. De meeste inventarisnummers bestaan uit aantekeningen, correspondentie en knipsels; soms zijn ook foto's opgenomen.
Herman A. Verbeek (Groningen, 17 mei 1936) is een Nederlands priester en politicus.
Na zijn opleiding, onder meer aan het Groot-seminarie Rijsenburg werd hij in 1963 tot priester gewijd in de St. Martinuskerk in Groningen. Tussen 1963 en 1965 was hij kapelaan te Joure. Daarna studeerde hij tot 1968 aan de universiteit van Nijmegen en was tussen 1968 en 1973 als adviseur verbonden aan het bisdom Groningen. Hij is officieel nog priester van het bisdom Groningen, maar heeft al sinds 1969 geen officiële kerkelijke functie meer omdat hij toen de politiek inging.
Tussen 1975 en 1977 was hij voorzitter van het provinciaal bestuur van de Politieke Partij Radikalen in Groningen. In 1977 werd hij landelijk partijvoorzitter, wat hij bleef tot 1981. In 1984 werd hij lid van het Europees Parlement voor de PPR, dat samenwerkte in het Groen Progressief Akkoord. Daarin was overeengekomen dat de PPR-kandidaat zich na de helft van de periode zou terugtrekken, ten gunste van de kandidaat van de Communistische Partij van Nederland Nel van Dijk. In 1986 verliet Verbeek het parlement. In 1989 werd Verbeek lijsttrekker van de Regenboog, een samenwerkingsverband van PPR, CPN en de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). Hier was overeengekomen dat wederom de PPR kandidaat zich na een halve periode terug zou trekken, nu ten gunste van de kandidaat van de PSP, John Hontelez. In 1991 weigerde Verbeek dit. Het partijbestuur van GroenLinks waarin PSP, PPR en CPN toe waren getreden, wou Verbeek royeren. De partijraad weigerde het royement echter goed te keuren. Verbeek bleef lid van het Europees parlement, maar opereerde onafhankelijk van zijn partij. In 1994 zegde hij zijn lidmaatschap van GroenLinks op en werd hij lijsttrekker voor De Groenen bij de Europese verkiezingen van 1994. De Groenen haalden de kiesdrempel niet.
De inventarisnummers 1-16, 21-36, 39-43 en 71 zijn voor een periode van 50 jaar uitgesloten van openbaarheid.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van Herman Alphons Verbeek
Bewerker:
M. Visch
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
2016
Omvang:
10 meter
Bijzonderheden:
betreft aanvulling van een eerdere versie uit 2011
Archiefvormer(s)::