1536_6314_15_cr_beckeringh_borgen-copy2.jpg
Uw zoekacties: R.J. Clevering, 1719 - 2013

2985 R.J. Clevering, 1719 - 2013

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
R.J. Clevering (Den Andel 1 augustus 1914 - Eenrum 16 januari 2013) was een vooraanstaand man in het Groninger waterschapsland. Clevering was voorzitter van een drietal waterschappen, namelijk Hunsingo (1955-1979), Electra (1968-1979) en Ommelanderzeedijk (1968-1979). Voorafgaand aan het voorzitterschap van de waterschappen was Clevering ook lid van de provinciale Staten van Groningen voor de VVD (1950-1974) en wethouder van de gemeente Eenrum.
Na zijn overlijden heeft de executeur-testamentair contact gezocht met de loco-dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest, de heer J.P. Lindenbergh, aangaande het archief van wijlen R.J. Clevering. Op 21 mei 2013 heeft het waterschap Noorderzijlvest in het totaal circa 3,5 meter archief, een aantal tekeningen, een schilderij en een drietal roemers in ontvangst genomen. *  In inventarisnummer 19 is een overzicht opgenomen van de aard en de omvang van deze aanwinst.
Het archief is bewerkt door ondergetekende en geselecteerd ter vernietiging. Gezien de aard van de archiefbescheiden heeft er allereerst een sortering plaats gevonden op archiefvormer. Dit resulteerde in diverse stapels archiefbescheiden per waterschap en privé-archief van wijlen R.J. Clevering. Vervolgens zijn alle archiefbescheiden geselecteerd ter vernietiging aan de hand van de selectie-instrumenten die gelden voor de waterschappen. * 
Het hanteren van de twee selectie-instrumenten vormde de eerste stap in de selectie ter vernietiging. Een tweede stap vormde het controleren of de archivalia die voor blijvende bewaring in aanmerking kwamen zich reeds in de archieven van de rechtsvoorgangers van het waterschap Noorderzijlvest bevonden. Als dit zo is dan hebben we feitelijk te maken met een dubbele en dan komt het exemplaar uit het archief van wijlen R.J. Clevering voor vernietiging in aanmerking. Een voorbeeld zal de zaak verduidelijken. Veelvuldig zijn er vergaderstukken aangetroffen van het bestuur van het waterschap Hunsingo. Daar deze vergaderstukken zich al bevinden in het archief van het waterschap Hunsingo zijn het kopieën en komen daardoor voor vernietiging in aanmerking.
In inventarisnummer 20 zijn de foto's beschreven welke zijn aangetroffen in het archief van wijlen R.J. Clevering. Tijdens de bewerking is circa 1 doos aan foto's en dia's aangetroffen. Er zijn uiteindelijk 35 foto's en een tweetal dia's voor blijvende bewaring in aanmerking gekomen. De rest is vernietigd. De foto's en dia's die voor blijvende bewaring in aanmerking zijn gekomen zijn beschreven in de Groninger beeldbank, kijk op www.beeldbankgroningen.nl.
Eventuele archiefbescheiden die voor blijvende bewaring in aanmerking kwamen en niet aanwezig waren in de archieven van de rechtsvoorgangers van het waterschap Noorderzijlvest zijn hieraan toegevoegd. In het totaal zijn er zeven aanvullingen bij reeds bestaande inventarisnummers van de desbetreffende archieven toegevoegd. Zie hiervoor bijlage I. De totale omvang van deze stukken is 1 omslag.
De totale omgang van het archief van wijlen R.J. Clevering vóór aanvang van de bewerking door ondergetekende was 3,5 meter (28 dozen). Na bewerking door ondergetekende van het archief is 0,125 meter (1 doos) voor blijvende bewaring in aanmerking gekomen. *  Door ondergetekende is in het totaal 3,3375 meter (27 dozen) aan archivalia voor vernietiging vatbaar aangemerkt, inclusief 1 meter (8 dozen) aan dubbelen aangetroffen. Het vernietigingspercentage komt daarmee op 96,4%.
Inventaris

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van R.J. Clevering
Bewerker:
K.A.M. Engbers
Behoort tot collectie:
Waterschap Noorderzijlvest
Laatste Publicatie:
2013
Omvang:
0,1
Taal van het materiaal:
Nederlands
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.