818_12680_header_.jpg
Uw zoekacties: Gemeentebestuur Ten Boer (2), ingekomen en afschriften van u...

2989 Gemeentebestuur Ten Boer (2), ingekomen en afschriften van uitgegane stukken, 1811-1936

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Zoals al in de verantwoording is aangegeven (zie toegangsnummer 2988), zijn deze dossiers later samengesteld. De oorspronkelijke ordening van de correspondentie in de periode 1811-1911 was een agendastelsel, en de periode 1911-1936 een rubriekenstelsel.
De dossiers zijn vermoedelijk gemaakt bij de invoering van het dossierstelsel in 1936. Het gebeurde wel meer dat de secretarie de dossierinventaris 'terugwerkte'. Hierbij is bijzonder veel vernietigd, alleen stukken en circulaires die op dat moment nog van betekenis waren zijn bewaard gebleven van wat een grote serie ingekomen stukken is geweest.
In de periode 1811-1911 werden de uitgaande brieven afgeschreven in delen, en zijn daarom bewaard gebleven. De ingekomen en uitgegane stukken uit de periode 1911-1936 zijn terug te vinden in de dossiers.
Voor de ordening is gebruik gemaakt van de archiefcode, zoals die in gebruik was in de jaren '50. Deze code komt overeen met de code uit de jaren '30. Sindsdien zijn er een paar taakgebieden gewijzigd. Om vergelijking van de codes uit verschillende periodes mogelijk te maken, is deze code uit de jaren 50 opgenomen in de documentatie.
De oude en de nieuwe inventaris zijn niet gelijk. In de volgorde van de dossiers is enige wijziging aangebracht. De volgorde van de dossiers was niet zoals volgens de archiefcode gebruikelijk is. De beschrijving begon met de kortste code en daarna volgden de langere codes. Dit betekent dat -1.79 eerder werd beschreven dan -1.735. Hierdoor stonden de stukken niet per onderwerp. Dit is in deze nieuwe inventaris aangepast.
Een aantal dossiers bevatte alleen stukken die wij nu foldermateriaal zouden noemen. Deze stukken zijn vernietigd. Andere dossiers bevatten veel circulaires. Officieel kunnen die worden vernietigd. Ik heb echter besloten om de circulaires op te nemen in de documentatie. Ze zijn met andere aangetroffen circulaires in een ordner samengevoegd.
Stukken die los in het archief zijn aangetroffen maar wel bij de correspondentie horen, zijn tussengevoegd. Wanneer er al een dossier was is het stuk daarin opgenomen. Wanneer dit niet het geval was, is een nieuw dossier gemaakt.
Het archief is openbaar.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van ingekomen en afschriften van uitgegane stukken van het gemeentebestuur van Ten Boer
Bewerker:
M.B. Kruijswijk
Behoort tot collectie:
Gemeente Ten Boer
Laatste Publicatie:
2005
Omvang:
3,20 meter
Taal van het materiaal:
Nederlands
Bijzonderheden:
De toegang is in druk verschenen in: M.B. Kruijswijk, Inventaris van de archieven van de gemeente Ten Boer 1798-1989 (Groningen, 2005)