1785_07192_header_b_.jpg
Uw zoekacties: Families Iwema en Bouwsema, 1685 - 1845

540 Families Iwema en Bouwsema, 1685 - 1845

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In de maand november van 1917 schonk de heer G.J. Landweer te Assen aan het rijksarchief te Groningen een verzameling stukken. Bij sortering bleken zij betrekking te hebben op de families Iwema en Bouwsema en voornamelijk te handelen over grondeigendommen. Aan de schenker werd gevraagd, of hij iets kon mededelen omtrent familiebetrekkingen tussen hem en genoemde families; het antwoord luidde ontkennend. Aan de hand van een enkele huwelijksacte en van enige acten van scheiding werd gepoogd na te gaan, van welke personen de stukken afkomstig waren. Voor de meeste stukken is dit gelukt. Zo was het mogelijk een geslachtslijst samen te stellen, welke als appendix bij deze inventaris gevoegd is. De stukken behoren tot het familie-archief der Iwema's waarin opgenomen is het archief Bouwsema. Schijnbaar klopt dit niet met de bijgevoegde geslachtslijst, waarop onder 2.4.1. voorkomt Drewes Bousema als zoon van Fokke Sytes Iwema en Jantje Bouwsema. Feitelijk zou genoemde Drewes moeten heten Drewes Iwema naar zijn vader: hij noemt zich echter steeds Bousema en heeft dus de familienaam van zijn moeder aangenomen en die van zijn vader laten vallen, zoals in de provincie Groningen meer voorkomt.
In de hierachter volgende beschrijving zijn eerst de stukken opgenomen van de leden der familie Iwema, daarna die der familie Bouwsema. De namen der personen, van wie stukken tot ons gekomen zijn, zijn in de geslachtlijst met groter letter gedrukt en voorzien van het nummer, waaronder zij in de inventaris voorkomen.
De stukken, welke niet aan een lid der genoemde families toegewezen konden worden, zijn bijeengevoegd en alfabetisch gerangschikt naar de namen der personen, van wie zij afkomstig zijn.
Om praktische redenen is steeds vermeld, ten overstaan van wie de akten verleden zijn en of het zegel al of niet aanwezig is.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de families Iwema en Bouwsema
Bewerker:
H.A. Poelman
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1917
Omvang:
0,24 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::