2248_029154_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Meeuwes (2), 1906 - 1980

586 Familie Meeuwes (2), 1906 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De overgrootvader van Ties Meeuwes (1889-1981) was de scheepskapitein Okke Freerks Meeuwes, die omstreeks 1773 te Delfzijl werd geboren. Zowel de grootvader (Nicolas Frederic) alsook de vader (Okke Freerks) bouwden een bestaan op in de landbouw.
Ties Meeuwes verwierf in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw landerijen te Uithuizermeeden. De boerderij, Greedeweg 1 diende hem tot woonhuis.
Het grondbezit van de familie omvatte aanvankelijk vooral het recht van beklemming, hetgeen betekende dat men formeel geen eigenaar was maar beklemde meier ofwel pachter van de gebruikte grond. Rond het midden van de achttiende eeuw was dit Groninger recht van beklemming echter, in het algemeen, omgezet in een vaste en in alle linies verervend huurrecht : dit hield in, dat de eigenaar de pacht nooit meer kon verhogen en geen invloed meer had op de keuze van een nieuwe beklemde meier ; vanaf toen was het eigendomsrecht gereduceerd tot het recht van onvangst van een vast bedrag per jaar,terwijl het Groninger beklemrecht zelf juist een sterk zakelijk recht werd,dat steeds meer waarde vertegenwoordigde.
Toen Ties Meeuwes in 1952 het eigendomsrecht in beklemrechtelijke zin -soms blote eigendom genoemd - kocht, voegde hij dit recht weer toe aan zijn beklemrecht tot het volle eigendomsrecht.
Alle stukken van het archief, dat 58 inventarisnummers omvat en 0,50 m aan planklengte beslaat, kunnen geraadpleegd worden.

Kenmerken

Beschrijving:
Plaatsingslijst van het archief van de familie Meeuwes te Roodeschool, 2e gedeelte
Bewerker:
P.H.J. Woltjer
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
2010
Omvang:
3,1 m standaardarchiefberging
Bijzonderheden:
Eerdere versie van S. Koorn uit 1985 in 2010 herzien
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.