2138_0804_header_.jpg
Uw zoekacties: Familie Wiersum, 1726 - 1883

597 Familie Wiersum, 1726 - 1883

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
(vnl. stukken betreffende de boerderij Tettema te Uithuizen) * 
In het jaar 1943 schonk de familie Wiersum een aantal papieren, in hoofdzaak betrekking hebbend op de boerderij Tettema te Uithuizen, aan het Rijksarchief te Groningen. In september 1947 werden daaraan door Dr. E. Wiersum te Rotterdam nog een aantal geboorte-, verlovings- en overlijdensberichten alsmede een schrift met 19e eeuwse schrijfvoorbeelden en enkele andere stukken toegevoegd. Bij het samenstellen van de inventaris is gebruik gemaakt van de genealogie Wiersum, vervaardigd door Dr. E. Wiersum. De inleiding van deze genealogie bevatte gegevens omtrent het grondbezit der familie Wiersum, terwijl voorts Dr. Wiersum zo vriendelijk was om inlichtingen te verstrekken waar de samenhang of afkomst der stukken uit deze zelf niet of onduidelijk was op te maken.
In 1838 kocht Berend Pieters Wiersum de beklemming van de boerderij Tettema en die van een boerderij, welke een vaste huur deed van fl. 106,- 's jaars, aan van de erven Stijntje Jans Berghuis, weduwe Jan Jans de Vries. Voordien, sedert zijn huwelijk in 1828 tot aan zijn verhuizing naar Tettema, bewoonde B.P. Wiersum een boerderij te 't Zandt (zie no. 48), alwaar hij nog andere landerijen bezat (no. 49 heeft volgens mededeling van Dr. Wiersum hierop betrekking). De boerderij van fl. 106,- komt in de stukken nergens met een naam voor, doch zowel voor als na de vereniging met Tettema werd zij "de Commandeursstreep" genoemd en wel naar aanleiding van het feit dat een der vroegere eigenaren, waarschijnlijk Pieter Everts Bakker, commandant op een walvisvaarder was geweest, dan wel een groep schepen onder zijn commando had gehad.
Deze boerderij, samengesteld uit twee delen die oorspronkelijk resp. fl. 100,- en fl. 6,- 's jaars deden (no. 30), was reeds in 1792 door Jan Jans de Vries en Stijntje Jans Berghuis gekocht, waarschijnlijk voor hun familielid Jacobus Pieters Tichelaar. Deze deed in 1831 de beklemming ervan over aan de weduwe Stijntje Jans Berghuis.
Er was intussen door indijking 17 bunder polderland bijgekomen. In 1850 deed Tichelaar de eigendom ervan over aan de nieuwe gebruikers, Berend Pieters Wiersum en Trijntje Tonnis Doornbos. Dit jaar is de inventaris beschouwd als het jaar van samenvoeging van de boerderij Tettema en "de Commandeursstreep" hoewel de beklemming van beide boerderijen reeds in 1838 door B.P. Wiersum was aangekocht. Tettema was in de jaren 1846 en 1847 zijn eigendom geworden.
Later is de boerderij Tettema (verenigd met "De Commandeursstreep") gesplitst in verband met het huwelijk van een der zoons en werd ten noorden van Tettema een boerderij genaamd " de nieuwe plaats " bijgebouwd. Toen in 1672 ook de jongste zoon trouwde, verhuisde de weduwe van Berend Pieters Wiersum naar het dorp. Op het huis dat zij daar bewoonde hebben de nos. 42 en 43 betrekking.
De nos. 50-52 hebben betrekking op een huis te Zijldijk, dat later in bezit der familie Doornbos is gekomen of waarvan zij althans eigendomsrecht heeft bezeten.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de familie Wiersum
Bewerker:
N. Tonckens
Behoort tot collectie:
Rijk
Omvang:
0,46 m standaardarchiefberging
Archiefvormer(s)::
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.