GA-Kaart-pol-2-10067-header_web.jpg
Uw zoekacties: Alberdaheerd, 1686 - 1919

631 Alberdaheerd, 1686 - 1919

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief van de Alberdaheerd en van zijn bewoners, de families Stenhuis (Steenhuis) en Cleveringa is door de heer J. Steenhuis Geertsema aan het Rijksarchief in Groningen in bewaring gegeven in 1961.
De geschiedenis van de Alberdaheerd gaat vrij ver terug. Men kan deze geschiedenis vinden in "De Ommelander Borgen en Steenhuizen" blz. 516 - 519, waar een uitgebreid verslag over het wel en wee van de heerd en zijn bewoners wordt gegeven.
Voor ons begint het archief van de Alberdaheerd zelf met het oudste stuk betreffende de heerd, nl. de akte van 1707, waarbij Willem Alberda, neef van de overleden gelijknamige eigenaar de heerd verkoopt aan Roelof Sjabbes Steenhuis en diens vrouw Aafke Harms. *  In de akte is sprake van de borg op 't Zandt met 35 grazen land, met de beklemming van 12 grazen provincieland, met begraafplaatsen en banken in de kerk op 't Zandt, een bank in de kerk te Leermens *  en verschillende redger- en overrechten van 't Zandt, Leermens en Eesterrecht. Vanwege deze rechten noemden de eigenaren zich soms hoofdeling. * 
Het was niet helemaal duidelijk of de heerd nu onder het karspel Leermens of het karspel 't Zandt viel. Men heeft zich gedurende de jaren 1711 - 1715 met deze zaak bezig gehouden. *  Op een in die tijd getekende kaart *  staat aangegeven onder welk karspel men veronderstelde dat de landerijen vielen. Ook het steenhuis zelf staat er op, duidelijk een boerderij met achterhuis en schuur. In 1854 wordt het oude voorgebouw vertimmerd *  en er wordt een nieuw woonvertrek aan toegevoegd.
Behalve de stukken betreffende de heerd zelf bevat dit archief stukken die betrekking hebben op goederen die in bezit zijn geweest van de bewoners van de Alberdaheerd en hun familie (zie genealogie). Het is niet altijd duidelijk hoe de betrekking is geweest tussen de bewoners en de goederen waarvan stukken in het archief zijn aangetroffen.
De stukken betreffende personen zijn gerangschikt naar personen. De stukken betreffende de verwerving en het beheer van goederen zijn geografisch gerangschikt naar de dorpen in alfabetische volgorde en in de dorpen zo veel mogelijk naar de boerderijen. Aan de inventaris is toegevoegd een genealogie, een zegellijst en een index op geografische namen en op persoonsnamen.
Bijlagen
1. Literatuur
2. Archivalia

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Alberdaheerd en haar bewoners de families Stenhuis en Cleveringa
Bewerker:
J. Ellerbroek-Wellinga,
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1978
Omvang:
0,54 m standaardarchiefberging
Categorie: